czwartek, 19 listopada 2015

Makowe z kremem migdałowym

U mnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek, Babki z pomarańczami, Jabłecznika na białkach, Mini Pavlove z borówkami, Bezów z galaretką czekoladową, Babka na białkach


Składniki:
  • Ciasto makowe:
  • 1 szkl białek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl maku 
  • 0,5 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Krem migdałowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 30 g migdałów w płatkach Ale-raj
  • olejek migdałowy 
  • 1 galaretka agrestowa
  • winogrona
Przygotowanie:
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek i delikatnie mieszać. Na końcu wlewać rozpuszczone letnie masło i ponownie delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto przekroić wzdłuż.

Krem migdałowy:
Z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości. Do utartego masła dodawać  po łyżce zimny budyń i ucierać. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów. 

Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką.
Warstwy ciasta:
Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka.




 

21 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto, właśnie rozmrażam białka po ostatnim ajerkoniaku☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie, a ten widelczyk ah.... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda świetnie;) a smak to już pewnie na wypasie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, lekko i energetyzująco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto. Teraz to tylko zbierać białka na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne połączenie :) Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi bardzo fajnie;)) Ja zawsze też kombinuję co by zrobić z nadmiarem białek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda i zabieram się niedługo za zrobienie, ale napisze mi Pani gdzie kupuje cukier waniliowy z wanilią marki ALE RAJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier waniliowy ale nie tylko można kupić tutaj. http://ale-raj.pl/cukier-waniliowy-z-prawdziwa-wanilia.html

      Usuń
  9. polecam smaczne i szybkie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile ma byc tych bialek z tych jaj 10 albo ile

    OdpowiedzUsuń
  11. jaki mak zmielony czy nie

    OdpowiedzUsuń
  12. chciałabym wiedzieć czy mak należy zmielić czy na sucho

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny wygląd,zapewne bardzo smaczne, taka kompozycja.

    OdpowiedzUsuń