piątek, 6 listopada 2015

Sernik z rosą

Ten sernik bardzo często pojawia się na moim stole. Jest bardzo delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Powstała po upieczeniu tzw rosa sprawia, że sernik jest efektowny ale jeśli za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze będziemy piec sernik rosa może się nie zrobić. Brak rosy nie ma wpływu na smak sernika.


Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej T500
  • 100 g margaryny
  • 110 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 budynie waniliowe b/c
  • 1 szkl cukru
  • 1 całe jajko
  • 5 żółtek
  • Beza
  • 5 białek
  • 0,5 szkl cukru 
Przygotowanie:
Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha o wymiarach 35*27 cm. Spód podpiec w 180 stopniach 20 minut. Ja piekłam z termoobiegiem.

Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolitą masę. Nie miksujemy zbyt długo i mocno żeby nie napowietrzyć za bardzo masy. Masę serową (jest lejąca) wylać na ciepły podpieczony spód. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 40 minut w 180 stopniach. Krótko przed końcem pieczenia ubić białka na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Masę białkową równomiernie rozsmarować na gorącym serniku. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Po około godzinie powinna już pokazywać się rosa.



54 komentarze:

  1. jak zrobiłaś te rowki?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rosa powstaje gdy po upieczeniu temperatura w pomieszczeniu będzie dość niska... 16-18*C

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie koniecznie. Ja po wyjęciu z piekarnika miałam sernik w kuchni gdzie było ciepło.

      Usuń
  3. Bardzo kusząco wygląda - piekłam go zaledwie raz w życiu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś probowalam zrobić ale masa serową mi się nie sciela....może zrobię drugie podejście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem jak się masa nie ścięła? Musisz powtórzyć bo sernik jest pyszny.

      Usuń
    2. z pewnością nie dodałaś budyniu. Ten sernik zawsze wychodzi. Znika w błyskawicznym tempie. Ja daję tylko sześć łyżek oleju, sześć żółtek i sześć łyżek śmietany....wyśmienite!!!
      Ula

      Usuń
    3. Ula - dodam jeszcze, że wylewam masę na surowe ciasto.

      Usuń
    4. Nigdy do tego sernika nie nie dodaję ani budyniu, ani mąki ziemniaczanej. Jak dodawałam budyń był gorszy w smaku i masa serowa była bardziej twarda. Fakt, że ja dodaję całe jajka, a nie tylko żółtka. Do ciasta kruchego, żeby było delikatniejsze dodaję same żółtka i wtedy zostają mi żółtka do bezy.

      Usuń
    5. Jest sporo przepisów na ten sernik, różnią się małymi detalami. I jak wiadomo każdemu smakuje coś innego. Dla jednych coś za słodkie dla innych mdłe. Trzeba dopracować dla siebie i domowników.

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! Chętnie bym spróbował kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczek jest pyszny i delikatny robiłam podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj faktycznie jest podany :p
    Dzisiaj piekę. :p

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam serniki, ale ten wygląda kosmicznie, muszę go zrobić. zdjęcie normalnie do mnie przemawia " Zjedz mnie"

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobny sernik robiła moja babcia i smakować super. Faktycznie się rozpływa w ustach. Teraz ja ją zaskoczę i zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. genialny sernik :) zapisuje sobie przepis :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja będe robić go jutro,wygląda apetycznie,mam nadzieje,że taki też wyjdzie mi w smaku:))

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik jest fantastyczny dziekuje za przepis jak taki niemrot jak ja do ciast upiekl to jest poprostu fantastyczny przepis dziekuje jeszcze raz za przepis

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  14. kurcze piękłam ten sernik ze 100 razy a rosa wyszła mi tylko raz :( może ktoś wie od czego to jest uzależnione ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za wysoka temperatura i ciut za długo w piekarniku? Beza nie może być zbyt sucha.

      Usuń
  15. Budyń zrobić według przepisu czy chodzi o surowy proszek z opakowania? Nigdy nie robiłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  16. mój serniczek cudnie pachnie , jeszcze tylko 10 minut i....
    kiedyś piekłam ale było dużo więcej mleka w przepisie i rzeczywiście był niezbyt udany.

    OdpowiedzUsuń
  17. 1,5 szkl oleju to nie pomyłka? Właśnie piekę i olej wylał się z blachy; -(

    OdpowiedzUsuń
  18. To nie pomyłka. Nie rozumiem jak olej wypływa z blachy? Przecież to wszystko razem się łączy. Może źle połączone składniki albo zbyt niska blaszka i ciasto po wyrośnięciu wypływa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszane robotem a blaszka duża i wysoka a sernik niestety smakuje olejem, zamiast serem :( a tu imieniny i goście za chwilę będą :(

      Usuń
    2. Po przekrojeniu jest tłusty :( jak dotykam palcem to jeden olej buuuu

      Usuń
    3. Po pierwsze nie wyobrażam sobie żeby piec sernik i za chwile maja być goście. Każdy sernik potrzebuje czasu żeby powoli i dobrze się wystudził. Ja jak i moi znajomi piekli nie raz i sernik wychodził. Nie mam pojęcia co się stało. Jesli mogę prosić to wyślij mi zdjęcie na maila. alaaa72@gazeta.pl

      Usuń
  19. Sernik był pieczony o 13, goście dopiero teraz są. Zawsze piekłam z mniejszą ilością oleju a tym razem chciałam odmiany i nie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie to zbyt późno. Ja sernik piekę dzień wcześniej, przykro mi, że sernik się nie udał. A z jakiej firmy był ser?

      Usuń
  20. Witam mam pytanie a czy mase serową mam piec w 180 C z termoobiegiem tez?

    OdpowiedzUsuń
  21. rewelacyjny przepis, w Święta wszyscy chwalili, teraz piekę córce na WOŚP, oby wyszedl rownie pyszny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Zachęcam również do wypróbowania innych przepisów. :)

      Usuń
  22. Zrobiłam, wyszło i pięknie wygląda :-) rodzince smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  23. Radzę dla pròbujących ten przepis masę wylać bezpośrednio na surowy spód bez uprzedniego podpieczenia go. Zrobiłam według wskazówek i wylałam masę na lekko podpieczony spód gdzie spód ciasta wypłynął na powierzchnię a masa opadła na dno blachy 😣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem jak dokonałeś/aś takich rzeczy. Jeszcze mi się takie coś nie zdarzyło i są osoby które już piekły sernik i o takim zdarzeniu nikt nie pisał.

      Usuń
  24. Sernik jest przepyszny ale w przepisie jest podana zła proporcja oleju do masy serowej ma być 1/2szkl.a nie 1,5szkl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja dodaję 1,5 szkl tak jak w przepisie. Możliwe, że wyjdzie z 0,5 szkl ale ja nie próbowałam.

      Usuń
    2. Piekłam zmieniając troszkę i wyszedł za pierwszym razem - przepyszny!
      Dałam własnie 0,5 szkl. oleju - masa cudowna, lekka, wilgotna, 3 dnia nadal pychota.

      Usuń
  25. Placek upieklam na Święta - wyszedl idealnie. Olej mi się nie wylewal, rosa też się pojawila jak trzeba :) Pieklam ściśle z przepisem i tak tez polecam zrobić zainteresowanym. Nawet mama byla pod wrażeniem :) Goraco polecam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik upiekłam ściśle według przepisu i wyszedł idealnie. Olej sie nie wylewal, rosa na swoim miejscu. Wspomnę, że nie pieczę bardzo rzadko :). Polecam trzymać się scisle przepisu. Pochwała męża i rodziny to najlepsza ocena :))

    OdpowiedzUsuń
  27. Mi wychodzi wysmienity i tak jak podany w przepisie wazne jest by byla maka jaka jest podana robilam z innej bardziej z lenistwa gdyz nie mialam 500 i niestety nie syszedld tak jak zawsze . WSZYSCY SIE ZAJADAJA ...... POLOECAM NAPRAWDE .

    OdpowiedzUsuń
  28. Jakiego sera pani używa? Mam na myśli firmę.

    OdpowiedzUsuń