.

wtorek, 1 grudnia 2015

Ekstrakt pomarańczowy

Pamiętaliście o  przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca. 
Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam. 





Składniki:
  • 1 pomarańcza
  • 150 ml wódki
Przygotowanie:
 Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc lub dłużej. Co 2-3 dni buteleczkę kilka razy odwrócić. Po użyciu ekstraktu skórkę można wykorzystać do wypieków lub napoi.
Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem, ważne by było szczelnie zamknięte.

7 komentarzy:

  1. Teraz czas na wypieki z tym ekstraktem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. do wypróbowania Alu ;) dziękuję zapraszam do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, w sam raz do wypieków na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłam na to..... Super a składniki w domu mam ;-)

    OdpowiedzUsuń