.

wtorek, 22 grudnia 2015

Makowiec drożdżowy

U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta.



Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 g masła 
  • sól szczypta
  • Masa makowa:
  • 250 g maku zmielonego*
  • 250 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich ale-raj
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 białka
  • Lukier
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • migdały, orzechy 
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
 Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć i wlać do mąki. Wlać zaczyn drożdżowy i chwilkę zmiksować. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami.
Lukier:
Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny.
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.






4 komentarze: