sobota, 19 grudnia 2015

Sałatka śledziowa z groszkiem

Sałatki można przygotowywać przez cały rok. Ale  w okresie świąteczno-noworocznym najlepiej smakują i często je przygotowujemy. Mają też tę zaletę, że można je przygotować wcześniej. Ja mam dla was propozycję na sałatkę z groszkiem ale z płatami marynowanymi. U mnie z matiasów czy słonych śledzi raczej niczego nie znajdziecie, bo po prostu nie lubimy.



Składniki:
  • 3 płaty śledziowe marynowane w occie
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 0,5 jabłka
  • 3-4 łyżki majonez Kielecki
  • 2 łyżki wody z ogórków konserwowych
  • sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z płatów marynowanych zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Jajka, ogórki, jabłko pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać, dodać wodę z ogórków, majonez, wymieszać i doprawić do smaku. Włożyć do lodówki by smaki się przegryzły.


8 komentarzy:

  1. Pyszne te śliczne słoiczki:) Śledzika lubimy w najróżniejszych wydaniach i Twoje też bardzo nam odpowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje. W sam raz na sylwestrowy bufef. Jak zwykle piekna i smakowita prezentacja.
    Pozdrawiam. justyna.s.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie, ta sałatka za mną chodzi już od jakiegoś czasu :) Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepraszam za głupie pytanie , ale jestem kompletnym laikiem... płaty marynowane czyli jakie? Takie ze słoika w occie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takie. Można je tez kupić na sztuki z wiaderka.

      Usuń
    2. Dziękuję uprzejmie :) Nie umiem zbytnio gotować, a nie wypada mi wybrać się do kogoś z pustymi rękami. Natrafiłam na ten przepis i postanowiłam wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie i życzę pogodnych i radosnych Świąt! :)

      Usuń