niedziela, 13 grudnia 2015

Sernik czekoladowo korzenny

Ten sernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości.



Składniki:
  • Spód:
  • 250 g herbatników korzennych
  • 120 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń czekoladowy
  • 150 ml kremówki 30%
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • Bita śmietana:
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dekoracja:
  • czekoladowe gwiazdki
  • czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Spód:
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa serowa:
Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, kakao i zmiksować blenderem lub dokładnie rozmieszać tak by nie było "grudek z kakao".
Do misy miksera przełożyć twaróg, wsypać cukier, wbić jajka i chwilkę zmiksować. Miksując na wolnych obrotach wlać olej, wsypać proszek budyniowy i wlewać letnią kremówkę z przyprawą. Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. 
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. 
Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować.



                                                                        www.mojpieknystol.pl 



8 komentarzy: