.

piątek, 31 lipca 2015

Malinowa pianka

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.


 Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Pianka
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 500 ml kremówki
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szkl malin
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić.

Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę.

Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki. Na górę wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml gorącej przegotowanej wody.





czwartek, 30 lipca 2015

Kawa mrożona toffi

Latem przy upałach lubię napić się mrożonej kawy. Dlatego też zawsze mam w zamrażarce zapas kawowych kostek lodu. Najczęściej przygotowuję je z smakowych kaw rozpuszczalnych i do kawy dodaję różne smaki likierów Canari. Ta jest o smaku toffi.



Składniki:
  • Kostki lodu
  • 500 ml wody
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej o smaku toffi
  • 3 łyżeczki cukru brązowego*
  • Kawa
  • 6-8 kawowych kostek lodu
  • 1 szkl zimnego mleka
  • 50 ml likieru Canari smak toffi
  • sos do deserów o smaku toffi
Przygotowanie:
Kostki lodu: Do garnuszka wsypać kawę rozpuszczalną, zalać przegotowaną wodą, wsypać cukier, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Zimną kawę wlać do woreczków na lód i zamrozić.
Kawa: Kawowe kostki lodu rozkruszyć, wsypać do szejkera. Wlać zimne mleko i likier toffi. szczelnie zamknąć i energicznie potrząsać. W środku ściankę szklanki polać sosem i wlać wstrząśniętą kawę. Podawać od razu po przygotowaniu.
*Jeśli nie lubimy słodkiej kawy cukier pomijamy.
Do przygotowania kawy używamy bardzo zimnego mleka i schłodzony likier.


wtorek, 28 lipca 2015

Szejk jagodowo migdałowy

Uwielbiam lato i cały ogrom świeżych owoców i warzyw. Dlatego też staram się jak najbardziej z tego korzystać. Przy upałach nie mam za bardzo ochoty na konkretne jedzenie za to lubię pożywne i orzeźwiające napoje i desery. Z jagód zrobiłam pysznego szejka na bazie napoju migdałowego. 



Składniki:
Przygotowanie:
Do naczynia z miksera kielichowego wsypać ,wlać napój migdałowy i zmiksować na najwyższych obrotach. Po zmiksowaniu dodać lody i ponownie zmiksować. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Do przygotowania szejka najlepiej używać mocno schłodzonego napoju migdałowego i schłodzone jagody.



poniedziałek, 27 lipca 2015

Fasolka szparagowa z sezamem

Uwielbiam fasolkę szparagową i jak tylko urośnie w ogródko to mogę ją jeść codziennie. Najbardziej lubię ją w najprostszej wersji czyli ugotowana, polana zrumienionym masełkiem i posypana bułką tartą lub ziarnami sezamu. W tym roku po raz pierwszy zasadziłam odmianę w fioletowym kolorze ale po ugotowaniu robi się zielona jednak ma bardzo wyrazisty smak i bardzo mi zasmakowała. Nasiona fasolki kupiłam na wiosnę w sklepie Ale-raj.


Składniki:
Przygotowanie:
Masło zrumienić w garnuszku na złoto.
Z fasolki oderwać zdrewniałą końcówkę, umyć i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić wlać zrumienione masło, wymieszać i wyłożyć na talerz. Posypać ziarnami sezamu i podawać na ciepło.




piątek, 24 lipca 2015

Ciasto czekoladowo kokosowe

To ciasto jest tak łatwe do zrobienia, że nie może się nie udać. Ale mimo swojej prostoty w smaku powala na kolana. My bardzo lubimy kokos więc to ciasto przypadło nam bardzo do gustu i powiem Wam tylko tyle, że znika w ekspresowym tempie. By wzbogacić smak masy kokosowej dodałam  szklankę likieru kokosowego Canari. Ciasto ma też duży plus jeśli chodzi o krojenie, można pokroić w dowolnej wielkości ciastka nawet w malutkie kosteczki i zawsze będzie ładnie wyglądało.

Ciasto podane na porcelanie Bogucice z kolekcji Diament Platin.



Składniki:
  • Ciasto czekoladowe
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie: 
Ciasto czekoladowe: W jednym naczyniu wymieszać suche składniki w drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Do suchych składników dodać mokre składniki i łyżką wymieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Nie mieszać zbyt gwałtownie i nie używać miksera by ciasto za mocno się nie napowietrzyło. 3/4 ciasta wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową.

Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier,kokos i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-4 minuty aż masa stężeje. 
Po 20 minutach wyjąć ciasto z pieca i na gorące ciasto wylać gorącą masę kokosową. Równomiernie rozprowadzić na wierzchu posypać owocami goji, wylać resztę ciasta równomiernie rozsmarować na kokosie  i ponownie włożyć na 20 minut do piekarnika. Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki dodać cukier, masło, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą polewą polać zimne ciasto i odłożyć do stężenia polewy.


Przepis od Beaty Niebo na talerzu.



dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf

dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf
dwie szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki stopionego masła lub oleju
- szklanka mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 3 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 150 g wiórków kokosowych
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- kilka garści żurawiny lub innych ulubionych bakalii
 polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżeczka masła
- dwie łyżki wody - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/atwe-ciasto-kokosowe-ciasto-z-czekolada.html#sthash.Tr3sbTU1.dpuf

środa, 22 lipca 2015

Deser waniliowo czekoladowy z owocami

Gdy nadchodzą fale upałów nie mam ochoty włączać piekarnika. Jednak by zjeść coś zdrowego i pysznego piekarnik nie jest potrzebny. Z pomocą przychodzą produkty Alpro wskazane dla osób, które nie przyswajają białka pochodzenia zwierzęcego. W swojej ofercie mają produkty bez konserwantów i sztucznych barwników. Są to produkty pochodzenia roślinnego  min sojowe, migdałowe, kokosowe, ryżowe, orzechowe i owsiane a także pyszne deserki waniliowe i czekoladowe. Deser waniliowy i czekoladowy wykorzystałam do mojego deseru, który przygotowałam z niewielkim nakładem pracy, a był pyszny.



Składniki:
  • 2 szt  deseru waniliowego Alpro 
  • 2 szt deseru czekoladowego Alpro
  • 3 łyżki czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki jagód
  • 3 łyżki malin
Przygotowanie:
Owoce osobno maliny, porzeczki i jagody opłukać  na sitku zimną wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Do przeźroczystej szklanki warstwami dodawać deser czekoladowy, porzeczki, deser waniliowy, jagody, deser czekoladowy, maliny i deser waniliowy. Na górze układamy mieszankę z owoców które używaliśmy do deseru. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by deser się schłodził lub spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu.





niedziela, 19 lipca 2015

Krem jagodowy

Lato to czas świeżych i pysznych owoców, dlatego też staram się je wykorzystywać na różne sposoby. Dzisiaj proponuje Wam delikatny i rozpływający się w ustach krem jagodowy. Schłodzony jest idealny na upalne dni.



Składniki:
  • 180 ml kremówki 30%
  • 120 g jagód
  • 4 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej Ale-raj
  • 1/5 szkl ciepłej wody 
  • Bita śmietana
  • 200 ml zimnej kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan fix 
  • 1 szkl jagód
Przygotowanie:
Do jagód wlać 4 łyżki wody, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują, zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do ochłodzenia i lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Krem rozlać do kieliszków i włożyć  do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem na wierzch nakładamy świeże jagody i robimy kleks z bitej śmietany.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix.


sobota, 18 lipca 2015

Lody malinowe z sosem

Nie zrobić latem malinowych lodów to grzech. Tym bardziej, że w tym roku mam ich bardzo dużo. Lody malinowe i do tego polane malinowym sosem to już pełnia szczęścia.





Składniki:
  • 1 puszka mleka słodzonego 530g
  • 400 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 600 g świeżych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Maliny zmiksować w blenderze, przelać na gęste sitko i przetrzeć. Powstały mus wlać z powrotem do blendera. Dodać mleko z puszki, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Mus przelać do miski.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy malinowej i delikatnie mieszać silikonową łopatką. Gotową masę przelać do plastikowych pojemników i szczelnie zamknąć. Włożyć do zamrażarki i co pół godziny masę przemieszać. Mieszanie powtarzamy co najmniej 5 razy. Pozostawić do zamrożenia na co najmniej 5-6 godzin. Przed nałożeniem lody wyjąć około 20 minut wcześniej by łatwiej było nam je nabierać łyżką do lodów.






wtorek, 14 lipca 2015

Sos malinowy

Mam już w ogrodzie wysyp malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów.



Składniki:
  • 300 g malin
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka żelfix 3:1
Przygotowanie:
Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować tak długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić.
Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło.




niedziela, 12 lipca 2015

Sałatka dwa sery

U mnie takie sałatki mają duże wzięcie, dlatego też staram się je dosyć często robić i dodatkowo urozmaicać dodawane składniki. Przy robieniu sałatek mam okazję dodać coś czego nie lubią zjeść solo. Do tej sałatki dodałam dwa rodzaje żółtego sera z firmy Mońki. W swojej ofercie mają pyszne produkty nie tylko sery. Ofertę produktów znajdziecie tutaj.



Składniki:
  • 3 plasterki ser morski Mońki
  • 3 plasterki ser edamski Mońki
  • 4 plasterki szynki wieprzowej
  • 5 rzodkiewek
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 1 łyżka śmietany słodkiej gęstej 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka koperku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sery i szynkę pokroić w słupki. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Groszek odsączyć z zalewy. Koperek drobno posiekać. W naczyniu wymieszać sery, szynkę, groszek, startą rzodkiewkę, koperek. Dodać majonez, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na godzinę do lodówki do przegryzienia się smaków.
Jeśli mamy ostra rzodkiewkę to przełożyć do osobnego naczynia posolić i odłożyć na 20 minut. Przed dodaniem do sałatki odcisnąć z nadmiaru wody.


piątek, 10 lipca 2015

Rolada jagodowa

Teraz mamy najlepszy czas bo świeżych owoców i warzyw pełne stragany i nie wiadomo co wybrać. Ja wybrałam jagody ale nie ze straganów. Byłam w lesie i sobie nazbierałam. W czasie zbierania myślałam jak je wykorzystać i wymyśliłam sobie taką oto roladę.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • Krem jagodowy
  • 350 ml kremówki 30%
  • 250 g jagód
  • 1/3 szkl ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny spożywczej Ale-raj
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • Bita śmietana:
  • 150 ml kremówki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 3/4 szkl jagód 
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, po jednym żółtku i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli mieszać łyżką lub miksować na najwolniejszych obrotach. Wylać na blachę 37*30 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 15 min w 180 st. Wyjąć, gorący biszkopt wyjąć z blachy, górą przełożyć na ściereczkę bawełnianą, zdjąć papier i zwinąć razem z ściereczką w roladę. Odłożyć do ostudzenia.

Krem jagodowy: Do jagód wlać wodę, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż woda lekko odparuje a jagody się rozgotują. zdjąć z ognia. Do gorących jagód wlać żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami zimne i tężejące jagody i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Roladę rozwinąć, rozsmarować krem pozostawiając na bokach około 3 cm wolnego miejsca. Na krem rozsypać 5-6 łyżek jagód i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki by krem stężał.

Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać śmietan fix. Bitą śmietaną posmarować z zewnątrz roladę, udekorować jagodami i listkami mięty. Schłodzić.



środa, 8 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty

Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik.


Składniki:
  • 0,5 główki młodej kapusty
  • 0,5 ogórka sałatkowego
  • 5 rzodkiewek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • Sos
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 0,5 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony Ale-raj
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować. Ogórek i rzodkiewki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Wymieszać w misce kapustę, ogórek, rzodkiewki, pomidorki, natkę pietruszki i szczypiorek.
Sos: wszystkie składniki energicznie wymieszać w słoiczku. Wlać do surówki wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
Sos wlać do surówki krótko przed podaniem, żeby surówka była chrupiąca.



poniedziałek, 6 lipca 2015

Crumble truskawkowe

Crumble - kruszonka, to jedno z lepszych smakołyków. Połączenie chrupiącej kruszonki, soczystych owoców to po prostu raj dla podniebienia. Można je robić w zasadzie z wszystkimi  świeżymi owocami, ale mrożone też się nadają. Tym razem wersja truskawkowa.


Składniki:
  • 100 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 300 g truskawek
Przygotowanie:
Z mąki, masła i cukru zagnieść miedzy palcami kruszonkę. Naczynia do zapiekania wysmarować masłem. Na dno nasypać warstwę kruszonki, truskawki ponownie kruszonka. Nie powinna kruszonka wychodzić poza naczynie ponieważ w trakcie zapiekania sok z owoców będzie wypływał. Najlepiej ułożyć naczynia na blasze do wypieków by nie zabrudzić piekarnika. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i zapiekać około 40 minut. Jeśli lubimy bardziej przypieczoną kruszonkę pod koniec zapiekania na 2-3 minuty włączyć funkcję grillowania. ale trzeba uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika, odłożyć na 20 minut i podać ciepłe do jedzenia.
Z porcji wyszły 4 małe kokilki.


sobota, 4 lipca 2015

Deser ryżowy z truskawkami

Jak widać w tym roku w sezonie truskawkowym trochę poszalałam. Zrobiłam szybki deserek z płatków ryżowych. Mało, że szybki i łatwy deserek to jeszcze jaki pyszny. Do posłodzenia użyłam tegorocznego miodu rzepakowego Miody Wileńskich.



Składniki:
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl płatków ryżowych błyskawicznych
  • 1 łyżeczka miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka miodu rzepakowego   
Przygotowanie:
Zagotować mleko, wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować na średnim ogniu około 4 minuty. Zdjąć z ognia dodać łyżeczkę miodu, wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Płatkami napełnić do połowy kieliszki, pokruszyć po dwa biszkopty i na wierzch nałożyć truskawki zmiksowane z miodem.
Deser można podać od razu po przygotowaniu lub przed podaniem schłodzić w lodówce.



piątek, 3 lipca 2015

Ciasto na kefirze z truskawkami

To bardzo proste ciasto i gwarantuję, że poradzą się z nim nawet te osoby, które twierdzą że nie potrafią piec. Prościej już chyba nie można. Zamiast truskawek można użyć innych owoców. Jednak nie dajemy ich zbyt dużo by ciasto nie zrobiło się ciężkie i mokre. Bo wtedy "zakalec" murowany.



Składniki:
  • 4 jajka (M)
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj
  • 170 ml oleju
  • 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 250 ml kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki
  • cukier puder
 Przygotowanie:
Wszystkie składnik powinny być w temperaturze pokojowe. Do misy z miksera dodajemy kolejno wszystkie składniki i miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą i gładką masę. Formę o wymiarach 25*25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać i równo rozprowadzić ciasto. Na wierzchu ciasta ułożyć przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40-50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.



środa, 1 lipca 2015

Dżem truskawkowo rabarbarowy z wanilią

Takiego połączenia nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Co roku robię co najmniej dwie porcje. Dżem ma słodko - kwaśny smak. Idealnie pasuje do naleśników, racuchów, ciast lub pysznych domowych bułeczek klik. Jeszcze zdążycie zrobić ale trzeba się spieszyć bo sezon się kończy.



Składniki:
  • 800 g truskawek
  • 200 g rabarbaru (czerwony)
  • 1 cukier żelujący 2:1 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego Ale-raj
Przygotowanie:
Truskawki umyć, odsączyć i usunąć szypułki. Przełożyć do garnka i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać pokrojony w cienkie plasterki rabarbar, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wsypać cukier żelujący, ponownie wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorący dżem rozlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Po 2 godzina odwrócić, pozostawić do ostudzenia. Zimne słoiki wynieść w chłodne miejsce.
Jeśli nie chcemy mieć w dżemie kawałków owoców, po zdjęciu z ognia zmiksować blenderem.