.

piątek, 30 października 2015

Bułki dynie

Teraz w okresie jesiennym stragany pełne dyni. A, że natknęłam się na zdjęcia pięknych bułeczek w kształcie dyni i bardzo mi się spodobały to musiałam je upiec. Nie chciało mi się robić puree z dyni więc starłam surową dynię i w ekspresowym tempie powstały takie oto pyszne bułeczki.



Składniki:
Przygotowanie:
Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Blat lekko oprószyć mąką przełożyć ciasto, uformować wałek i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć około 2 cm po zewnętrznej stronie. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do środka każdej bułeczki wcisnąć aż do samej blaszki połówkę orzecha pekan. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. Studzić na metalowej kratce.


Inspiracja Moje Wypieki


środa, 28 października 2015

Rolada z kremem waniliowym i bananami

Wyjątkowo pyszne połączenie smakowe jest w tej roladzie. Krem budyniowy z waniliowo alkoholowym akcentem, kakaowy biszkopt i do tego banany. Nie pozostaje Wam nic tylko brać się do roboty i upiec taki smakołyk. A do kremu polecam dodać likier o smaku waniliowym Vanilla Dalkovski. 

Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowo-waniliowy:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 1,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Dodatkowo:
  • 3 banany
  • czekoladowa posypka
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu gorący biszkopt razem z papierem zwinąć w roladę i ostudzić.  

Krem budyniowo-waniliowy: W 0,5 szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha i odłożyć do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu wlać esencję waniliową i małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając.
Z biszkoptu zdjąć papier. Pozostawiając po wszystkich bokach po 2 cm wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana.


 

wtorek, 27 października 2015

Sałatka jajeczna z sosem curry

Jeśli  brak wam pomysłu co przygotować na kolacje lub śniadanie do chleba to polecam wam szybką i niezawodną sałatkę z jajek. Proponuję wersję z sosem kieleckim curry ,który wzbogaci smak i nada fajne żółtego koloru.



Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać z skorupki, zimne zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por przekroić wzdłuż i cieniutko pokroić. Szynkę pokroić w słupki. Wszystko przełożyć do naczynia dodać sos curry, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. 


niedziela, 25 października 2015

Tosty francuskie na słodko

Dzisiaj propozycja pysznego, słodkiego ale niestety kalorycznego śniadania. Ale jak wiadomo codziennie takiego śniadania nie jemy więc od czasu do czasu można poszaleć. Jeśli chodzi o dodatek to można wykorzystać owoce sezonowe, miód, dżem lub kto co lubi. To kolejny przepis z wspólnego wypiekania z  "Wypiekania na śniadanie".



Składniki:
Przygotowanie:
Bułkę kanapkową pokroić w plastry około 1,5 cm. Jajka, mleko i cukry roztrzepać widelcem. Każdy plasterek bułki zanurzyć na chwilkę z dwóch stron w mieszance jajecznej. Około 3 łyżki masła rozpuścić na patelni i smażyć bułkę z dwóch stron na złoto. Smażymy na średnim ogniu uważając by tosty się nie przypaliły. Po usmażeniu tosty przełożyć na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na jeszcze ciepłe tosty układamy plasterki bananów, kiwi, posypujemy posiekanymi nerkowcami i delikatnie polewamy syropem klonowym. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Przed smażeniem kolejnej porcji tostów z patelni trzeba wylać tłuszcz, umyć i osuszyć. Dodać nową porcje masła i smażyć kolejne porcje bułki.
* Najlepsza jest bułka kanapkowa  z poprzedniego dnia lub starsza.



Razem ze mną tosty piekły:

Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Renata - Gotowanie jest łatwe
Iza - Smaczna Pyza
Marta - Magiczne życie Marty
Dorota - I to i tamto
Szóste niebo
Magda - 
Marzena - Kulinarna Maniusia
Ewelina - 
Basia - BasJulowe pasje
Dorota - Moje Małe Czarowanie
Alina - Ala piecze i gotuje
Małgorzata - Smaki Alzacji
Edyta - Pasja smaku
Sabina - Kobiety w sieci
Magdalena - Kuchnia i czary 

sobota, 24 października 2015

Szarlotka z kratką

Jesienią dosyć często piekę ciasta z jabłkami ale jakoś tak się złożyło, ze nie mam na blogu szarlotki z tzw kratką. Więc dzisiaj nadrabiam zaległości i zapraszam na szarlotkę, która jest pyszna "solo" ale również na ciepło z lodami i bitą śmietaną.


Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 4 szkl mąki pszennej T500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • Nadzienie:
  • 1 kg obranych jabłek
  • 0,5 szkl wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masa jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, wlać wodę i podsmażać do momentu aż jabłka cześciowo się rozpadną i odparuje nadmiar płynu. Zdjąć z ognia dodać cynamon, wymieszać i ostudzić. Jeśli jabłka są kwaśne dosłodzić wg smaku.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać pokrojoną w kostkę zimną margarynę, jogurt naturalny, cukry i żółtka. Końcówką do ucierania miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na blat i zagnieść i uformować wałek. Podzielić na 4 części, 3 części wyłożyć na dno i boki blaszki 33*23 cm wyłożonej papierem do pieczenia, resztę ciasta owinąć folią spożywczą i odłożyć razem z blaszką w zimne miejsce na około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, rozłożyć równomiernie zimne jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na jabłkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i piec około 40 minut.
Zimną szarlotkę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




środa, 21 października 2015

Bezy z galaretką czekoladową

Dla mnie małe, duże, średnie czy nawet torty bezowe zawsze smakują wyjątkowo. I nie ważne czy same, z owocami, bitą śmietaną czy kremem. A ostatnie moje odkrycie do bezów to galaretka czekoladowa, którą przygotowałam  z Likieru Chocotella Dalkovski. Mówię Wam, sam likier pyszny a galaretka czekoladowa uwiodła moje kubki smakowe. 



Składniki:
  • Bezy:
  • 150 ml białek(zimnych)
  • szczypta soli
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżeczka octu 
  • Galaretka czekoladowa:
  • 150 ml likieru Chocotella Dalkovski
  • 30 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2-3 kostki czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i cały czas miksować. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod sam koniec miksowania wlać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rozprowadzać ubite białka na około formując coś w rodzaju "gniazdka". Włożyć do piekarnika nagrzanego na 110 stopni z termoobiegiem na 5 min, później zmniejszyć temperaturę na 90 stopni i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika około 1,5 godziny. Piekarnik wyłączyć i zostawić bezy w piekarniku najlepiej przez całą noc.
Galaretka czekoladowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do likieru, wymieszać i pozostawić do momentu aż zacznie tężeć. Tężejącą galaretkę rozlać do środka bezowych gniazdek i odłożyć by galaretka stężała. 
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wsypać do bawełnianego ręcznika, zwinąć i pocierając ręką usunąć skórkę. 
Posiekanymi orzechami i czekoladą posypać po czekoladowej galaretce. 





poniedziałek, 19 października 2015

Drożdżówki z jabłkami

Tak bardzo mi się spodobały, że nie mogłam ich nie upiec. Wprawdzie w "Wypiekaniu na śniadanie" czas na publikację jest do niedzieli ale mam nadzieję, że mnie przyjmą jeszcze do grona wspólnego wypiekania drożdżówek. :)  Drożdżówki robi się dosyć szybko, zwijanie wcale nie takie trudne jak by się wydawało a efekt końcowy powalający. Nam smakują bardzo.
Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami.

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • jabłka prażone w słoiku 
  • migdały płatki
  • białko do posmarowania
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie:
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. 
Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.



Razem ze mną piekły:
Iza - Smaczna Pyza
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie 
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste 
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
JolaSmaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka

Ewa - zdjęcie na fb

niedziela, 18 października 2015

Ciasto rodzynkowiec

To ciasto zamierzałam upiec jakiś czas temu ale jakoś odwlekałam. Dzisiaj mogę jedynie żałować, że nie upiekłam go wcześniej bo jest pyszne. Jednak ze względu na sporą ilość rodzynek, to jest to ciasto dla tych co lubią rodzynki. Ja rodzynki bardzo lubię więc i ciasto dla mnie było pyszne.
Dodatkowo Marzenka zaprosiła mnie do cotygodniowego wydarzenia na fb "Ciasto na niedzielę" i tak się złożyło, że w tym tygodniu tematem było ciasto z kremem a tu sporo czekoladowego kremu.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżek mąki pszennej T500
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie czekoladowe b/c
  • 6 łyżek cukru 
  • 3 łyżki nutelli
  • 200 g masła
  • Masa rodzynkowa:
  • 500 g rodzynki sułtanki Ale-raj
  • 0,5 szkl rumu
  • 0,5 szkl wódki
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • dżem 
Przygotowanie:
Biszkopt:   Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. 
Krem czekoladowy:
Budynie rozmieszać w szklance mleka, resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć na wierzchu folią spożywczą i odłożyć do schłodzenia. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz 3-4 łyżki alkoholu z moczenia rodzynek.
Masa rodzynkowa:
Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem i wódką. Przed dodaniem do czekolad odsączyć na sitku z nadmiaru alkoholu. W garnku rozpuścić masło dodać połamaną w kostkę czekoladę i na lekkim ogniu mieszać do rozpuszczenia się czekolady ( nie gotujemy). Do gorącej polewy dodać rodzynki i dokładnie wymieszać.
Warstwy ciasta: biszkopt, posmarować cienko dżemem, krem czekoladowy, biszkopt, posmarować cienko dżemem i wylać rodzynki. Ciasto odłożyć do stężenia. Najlepiej na całą noc lub dłużej.


Razem ze mną piekły:

piątek, 16 października 2015

Drobiowe klopsy z jajkiem

Te klopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem sezamu do bułki tartej. Nie będę za bardzo zachęcała ale uwierzcie mi, że są pyszne i warto je zrobić. Prawda, że wyglądają pysznie?

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka (około 0,5 kg)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3/4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka koperku pokrojonego
  • 1 jajko surowe 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonez kremowy Folwark
  • 4 łyżki zimnej wody
  • Do smaku
  • sól morska
  • pieprz biały
  • Panierka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki sezamu
  • do smażenia olej kokosowy Ale-raj
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Jajka pokroić w kostkę. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, koperek, surowe jajko, majonez, sól, pieprz, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jajka i delikatnie wymieszać by zachowały swoją strukturę. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. 
Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Klopsy obtoczyć w panierce i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na złoto.


Inspiracją były klopsiki od Joanny.

środa, 14 października 2015

Ciasto korzenne z musem jabłkowym

Pachnące i aromatyczne ciasto na górze z musem jabłkowym i polewą. Smakuje obłędnie i wiecie co, znikało w ekspresowym tempie. Teraz czas jesiennych wypieków i takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i gości.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 230 g cukru
  • 270 g mąki pszennej T500
  • 30 g kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg oczyszczonych jabłek
  • 3/4 szkl wody
  • 7-8 łyżek cukru
  • 2 budynie śmietankowe b/c
  • 400 ml wody
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżka kakao 
Przygotowanie:
Ciasto: 
białka ubić z cukrem na sztywno dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Miksując na wolnych obrotach wolnym strumieniem wlewać wodę i olej. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać z przyprawą korzenną i dodawać porcjami do masy miksując na wolnych obrotach lub wymieszać delikatnie łyżką. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w 180 stopniach około 30-35 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa jabłkowa: 
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać cukier i mieszając na wolnym ogniu rozgotować( jeśli będą kawałki jabłek zmiksować blenderem na mus). Budynie rozmieszać w wodzie wlać do gotujących się jabłek, mieszając zagotować i gorący mus wylać na zimne ciasto. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa: 
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście.


Inspiracja klik
 



wtorek, 13 października 2015

Herbata na jesień i zimę

Nie tak dawno przyszła do nas kalendarzowa jesień zrobiło chłodno i dżdżyście. I jak to jesień niesie też ze sobą przeziębienia i choroby. O ile latem zdecydowanie wolę chłodne i nierozgrzewające napoje o tyle jesienią i zimą lubię się napić gorącej, rozgrzewające i aromatyczne herbaty. Długo szukałam na sklepowych półkach tej odpowiedniej ale jakoś nie za bardzo mi podchodziły. Albo smak nie taki albo kolor. Ale teraz już wiem gdzie można kupić dobrej jakości suszone owoce i zioła  więc zrobiłam zakupy i robię sobie z ulubionych dodatków pyszne herbatki. Ta jest z sporą ilością kwiatów lipy i suszonych malin. Jak wiadomo kwiat lipy polecany jest przede wszystkim przy przeziębieniach, kaszlu, grypie, anginie i zapaleniach krtani i oskrzeli.  Produkty do pysznej herbaty ale nie tylko, można nabyć w sklepie Ale-raj.

Herbatka podana w filiżance Diamant Gold Porcelana Bogucice.


Składniki:
Przygotowanie:
Garść suszonych kwiatów lipy, 1 łyżkę herbaty malinowo-lipowej i 1 łyżkę trawy cytrynowej zalać w dzbanku przegotowaną wodą o temperaturze około 90 stopni C. Przykryć i parzyć około 7-10 minut. 





niedziela, 11 października 2015

Sałatka ziemniaczana

To bardzo prosta sałatka ale z pewnością przez większość lubiana. Przynajmniej u mnie smakuje wszystkim. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny obiadek.

Sałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita.


Składniki:
  • około 0,5 kg małych ziemniaków
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz czarny Ale-raj
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć)
Przygotowanie:
Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente.  Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki wchłoną majonez) dodać majonezu i śmietany. Udekorować zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Nie mieszamy zbyt gwałtownie, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły i zachowały swój kształt.



piątek, 9 października 2015

Róże z jabłka w cieście francuskim

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tych różyczek to obiecałam sobie, że muszę je zrobić. A że mamy jesień, czas pysznych jabłek i do tego otrzymałam od Ogródek Dziadunia pyszną różaną mgiełkę - konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam  jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało.




Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia
  • cukier puder
Przygotowanie:
Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwinąć i wzdłuż krótszego boku pokroić na 6 cm paski. Połowę każdego paska na całej długości cieniutko posmarować konfiturą. Ułożyć na zakładkę zimne plasterki jabłek pozostawiając na końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze około 8-10 minut żeby się zrumieniły, ale trzeba ważać by się nie przypaliły jabłka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



środa, 7 października 2015

Sałatka gyros na ostro

Nie wiem jak wy ale my ją bardzo lubimy. Robię ją dosyć często jednak w wersji bardziej łagodnej. Tym razem zrobiłam w wersji dla tych, którzy lubią ostre i wyraziste smaki. U nas głosy były podzielone, gdyż nie wszyscy lubimy na ostro. Jeśli o mnie chodzi bardzo mi smakowała. Ostrość uzyskałam dzięki sosowi do kebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark produkuje również wiele innych sosów, ketchupy oraz pyszny majonez, który również wykorzystałam do sałatki.


Składniki:
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa papryką i wymieszać. Włożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić.
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić.

Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki by sałatka się przegryzła. Po wyjęciu na wierzchu udekorować i posypać szczypiorkiem.




wtorek, 6 października 2015

Tort urodzinowy CupoNation

Dzisiaj będzie trochę nietypowy wpis, bo wpis z okazji 3 rocznicy urodzin CupoNation. Co to takiego jest? Jest to strona na której znajdziecie kupony rabatowe i promocje do ponad trzech tysięcy sklepów i marek w jednym miejscu z bardzo szerokim wachlarzem asortymentu. Z pewnością każdy znajdzie coś interesującego dla siebie. A jeśli potrzebny jest Wam mały lub duży sprzęt gospodarstwa domowego to aktualnie jest super promocja i polecam kupony rabatowe w RTV Euro AGD

Jak już wspominałam CupoNatio obchodzi urodziny. Jak urodziny to i tort. Dlatego też zostałam zaproszona do udziału w konkursie na najlepszy tort, którym chcą uczcić to wydarzenie. Ja im zaproponowałam tort śmietankowy z białą czekoladą i truskawkami

Ale to od Was drodzy czytelnicy i kulinarni smakosze zależy, czy mój tort zagości na tym urodzinowym stole. Nie ukrywam, że byłby to dla mnie zaszczyt i wielka radość. Tak też jeśli spodobał się Wam mój tort to z całego serca proszę Was o zagłosowanie. Głos oddajemy tylko raz a głosujemy do 13.10.2015. Tu jest link pod którym można głosować.
3 urodziny CupoNation- konkurs

A to tort na który głosujemy.


niedziela, 4 października 2015

Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami

Do weekendowego "Wypiekanie na śniadanie" już się tak przyzwyczaiłam, że z niecierpliwością czekam co będzie w kolejnym tygodniu. Jest super zabawa a co mi się najbardziej podoba to przeglądanie jak się innym udał wypiek. Pieczemy z tego samego przepisu a u każdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie.

Przepis od Bereniki z moimi małymi zmianami.

Składniki:
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej T 500
  • 15 g drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3,5 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 czubata łyżka cynamonu Ale-raj
  • 0,5 łyżki cukru wanilinowego 
  • 0,5 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • mleko do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia 
Przygotowanie: 
Nadzienie: 
Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto:
Mleko lekko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, 0,5 łyżki cukru i wymieszać. Pozostawić by drożdże się "poruszały".
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, resztę cukru, żółtko i zaczyn drożdżowy. Zmiksować końcówką do ciast drożdżowych do połączenia się składników. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto. Misę przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blat lekko posypać mąką, przełożyć wyrośnięte ciasto i rozwałkować na prostokąt 38*22cm. Na cieście rozsmarować zimne masło cynamonowe, rozprowadzić jabłka i wzdłuż dłuższej krawędzi zwinąć rulon. Pokroić na 10 kawałków. Każdy kawałek przełożyć do formy do muffinek tak by na górze była przecięta strona. Każdą muffinkę posmarować mlekiem, blachę włożyć do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni i od momentu nagrzania piec 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce.

Ps. Mimo zastosowanych zmian muffinki są mięciutkie, puszyste i pyszne.


Razem ze mną piekły:
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Wiosenka - Eksplozja smaku
Ala z bloga Ala piecze i gotuje 
Patrycja - Patison w kuchni
Jola - Smak mojego domu
Justyna - Gotowanie i pieczenie 
Dorota - Moje małe czarowanie
Edyta - Pasja smaku
Kasia - Mia ciucina 
Iza - Smaczna Pyza 
Agata - Kulinarne przygody Gatity
Szóste niebo
Joanna - zdjęcie na FB  
Marzena - Zacisze kuchenne
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją 
Marzena - Kulinarna Maniusia
Magda z bloga Cup & Cakes
Małgorzata z bloga Smaki Alzacji