.

wtorek, 19 stycznia 2016

Kotlet drobiowy z pieczarkami i serem

Z moich obserwacji wynika, że często szukacie również bardzo prostych przepisów. Ale wcale się nie dziwię bo ja sama takie lubię bez dodatkowych udziwnień. Są również młode osoby, które dopiero zaczynają w kuchni stawiać pierwsze kroki a jak wiadomo zaczynamy od podstaw. Dlatego dzisiaj coś bardzo prostego ale smacznego.



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 0,5 mniejszej cebuli
  • 150 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz 
  • Do panierowania:
  • jajko
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • Do smażenia:
  • olej rzepakowy 
Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić. Pieczarki przepłukać pod pierzącą wodą. Większe pieczarki przekroić na 2 lub 4 części i pokroić w cienkie plasterki. 
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i lekko podsmażyć cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Gorące pieczarki doprawić solą i pieprzem.
Piersi oczyścić, umyć i przekroić na pół. Pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie pryskało po kuchni. Każdy kawałek lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. 
Na wierzchu kotletów ułożyć pieczarki, posypać startym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 10 minut by pieczarki się podgrzały a ser roztopił.









11 komentarzy:

  1. Kotlet, pieczarki i ser - wszystko co pyszne w jednym miejscu:) pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje prostota jest najsmaczniejsza a i młodzi doświadczeniem na początek muszą mieć coś co smaczne i wyjdzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ale mnie jeszcze bardziej ciekawą dodatki do tego mięska. Czy to są jakieś kluseczki, czy frytki? Czy można gdzieś na stronie znaleźć przepis na nie? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu nie mam przepisu. Kupuję je w Aldi i smażę w domu.Jest to półprodukt który trzeba usmażyć jak frytki. Nazywa się schupfnudeln. W smaku podobny do śląskich klusek.

      Usuń
    2. Schupfnudeln to są nasze polskie kopytka

      Usuń
    3. Ale to smakuje inaczej. Są w roznych sklepach dostępne ale dla nas najlepsze z aldi.

      Usuń
  4. Ależ smakowicie wyglada, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo łatwy i smaczny przepis, na pewno kiedyś go wypróbuję ja zapraszam do siebie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na bogato! i bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje chłopaki uwielbiają takie kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie kotlety :)

    OdpowiedzUsuń