wtorek, 15 marca 2016

Babka szpinakowa z migdałami

Taką babkę polecam zrobić na zbliżające się święta wielkanocne. Ma piękny wiosenny kolor i jest pyszna. Z pewnością zaskoczycie nią gości i będzie też piękną ozdobą stołu. Wypieki z dodatkiem warzyw to super pomysł.



Składniki:
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec w 170 stopniach około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem.




9 komentarzy:

  1. Pychota! U mnie właśnie też piecze się babka;))

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie kupiłam szpinak , muszę wypróbować bo fajnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma ilości proszku do pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) upiekłam dając na oko właśnie dwie łyżeczki :) :) zaraz wyjmuję z piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  5. W jakiej temperaturze należy piec babkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekłam w 170 stopniach ale warto dostosować temperaturę do swojego piekarnika.

      Usuń