piątek, 15 kwietnia 2016

Budyń z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej-chia to wyjątkowa skarbnica witamin i minerałów. Są nazywane superfoods co znaczy "super żywność" i rzeczywiście zasługują na taką nazwę. Nasiona zawierają ogromną ilość składników odżywczych min błonnik, białko, wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, witamina B1, B3, potas oraz tłuszcze omega-3. Ze względu na neutralny smak można je dodawać min do deserów, koktajlów, musów, smoothie, owsianki, jogurtów lub do wypieku domowego pieczywa. 

Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl




Składniki:
  • 1 szkl  napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 połówki brzoskwiń w syropie
  • wiśnie z kompoty 
  • listki czekoladowe
Przygotowanie:
Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały.  Brzoskwinie zmiksować na mus. W szklanych naczyniach ułożyć warstwami budyń z chia, mus, budyń z chia, mus. dekorujemy wisienką i czekoladowym płatkiem. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu.



6 komentarzy:

  1. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że pysznie, to i pięknie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota...przygotuję dla mojego młodszego rodzeństwa, które uwielbia wszelkie desery, a niekoniecznie powinno pochłaniać słodycze w dużych ilościach. Jak przeczytałam o nasionach, jakie warto jesć: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/nasiona-ktore-warto-jesc czyli m.in. właśnie nasiona chia, chce je wykorzystać we własnej diecie i jednocześnie zmobilizować do tego samego rodzinę. Bo wspólnie łatwiej zmienić nawyki :)

    OdpowiedzUsuń