środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto bajka

Dzisiaj mimo pochmurnego dnia mam dla was coś na osłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne.


Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 l śmietanki UHT 35% Mlekoma
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wody
  • 400 g galaretki w cukrze
  • Polewa kakaowa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Biszkopt jasny: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejącą galaretkę. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę i wymieszać.
Polewa kakaowa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na biszkopcie.
Warstwy ciasta: biszkopt ciemny, połowa masy śmietankowej, biszkopt jasny, druga połowa masy śmietankowej, biszkopt ciemny, polewa.
Gotowe ciasto odkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

 

12 komentarzy:

  1. Ciasto robi wrażenie , i te kolory również;)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście ładnie, bajkowo wprost wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo elegancko wygląda ;po prostu bajka ;) Uwielbiam ciasta Anastazji ;zapraszam na najnowsze ;z musem truskawkowym;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-musem-truskawkowym.html

    OdpowiedzUsuń
  4. przepięknie się prezentuje i zapewne jeszcze lepiej smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba każde dziecko się skusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast galaretek w cukrze można dać takie rozpuszczone w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Ale musisz ugotować je w mniejszej ilości wody i pokroić w drobną kosteczkę.

      Usuń
  7. Wygląda bajecznie :-) pewnie smakuje obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy11 maja, 2016

    Robiłam to ciasto tylko zamiast galaretki dałam ptasie mleczko. Wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast galaretek w cukrze używam galaretek w proszku rozpuszczonych w mniejszej ilości wody.

    OdpowiedzUsuń