środa, 4 maja 2016

Ciasto bananowe

Jeśli lubicie banany i słodkie wypieki to mam dla was coś pysznego. Ciasto w smaku mocno bananowe z kremem budyniowym i bitą śmietaną z mascarpone. Coś wyjątkowego i pysznego. Zachęcam do upieczenia tego ciasta.


Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Krem śmietankowy:
  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone Mlekoma
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 4-5 bananów
  • wiórki marmurkowe
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń. 
Krem śmietankowy:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe.





15 komentarzy:

  1. Alu, Twój wypiek wprost oszałamia! ;) Na pewno skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy05 maja, 2016

    super ciasto,pychota

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy06 maja, 2016

    jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciacho, chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie! Myślisz, że z mlekiem roślinnym zamiast krowim też by wyszło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam nigdy budyniu na mleku roślinnym. Jeśli już robiłaś taki budyń i krem to powinno wyjść.

      Usuń
  6. Pyszne, całą blacha ciasta zniknęła w ciągu jednego dnia :) następnym razem dodam śmietan-fixy lub żelatynę do kremu śmietankowego żeby był bardziej sztywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że smakowało. Ja bym proponowała zamiast śmietan-fix czy żelatyny użyć kremówki 36%. Wtedy będziesz miała bardziej sztywny krem.

      Usuń
  7. czy musi byc maskarpone tej firmy i masło? czy inne rowiniez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej używam tej firmy ale jeśli masz wypróbowane z innej jak najbardziej możesz użyć.

      Usuń
  8. Od tego ciasta się zaczęła moja przygoda z Tobą i Twoimi wypiekami... Mirka 😆 😘 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mirka mam nadzieję, że zostaniesz ze mną jak najdłużej.

      Usuń
  9. Wspaniałe, pyszne po prostu wyjątkowe.

    OdpowiedzUsuń