.

poniedziałek, 16 maja 2016

Krem z zielonego groszku z dojrzewającym serem

Jeśli macie brak pomysłu lub mało czasu na przygotowanie zupy to polecam wam krem z zielonego groszku. Przygotowanie go trwa max 15 minut a smakuje rewelacyjnie. Jako dodatek polecam ser dojrzewający Bavaria Blu z porostem białej pleśni i przerostem niebieskiej pleśni. Smakowo kompozycja jak dla mnie idealna.



Składniki:
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • ostra papryka
  • ser dojrzewający Bavaria Blu 
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i na niewielkim ogniu podsmażyć tak by cebula była biała i szklista. Dodać pokrojony czosnek, zalać bulionem wsypać groszek i gotować do miękkości groszku. Zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku. Podać z kawałkami sera dojrzewającego z niebieską pleśnią.



1 komentarz: