piątek, 24 czerwca 2016

Ciasto truskawkowo śmietankowe

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. 



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 0,5 szkl wody 
  • Bita śmietana: 
  • 400 ml kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny ale-raj
  • 1/3 ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachę 35*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. 

Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. 

Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną.
Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. 
Warstwy ciasta:
biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka.

 
 

2 komentarze: