.

czwartek, 15 września 2016

Kasza manna kokosowa z galaretką jeżynową

Kto lubi desery z kaszy? Ja od czasu do czasu lubię zjeść. Ostatnie moje odkrycie to kokosowa kasza manna z galaretką jeżynową. Uwierzcie, poezja smaku.



Składniki:
  • Kasza manna:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 50 g kaszy manny błyskawicznej
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Galaretka jeżynowa:
  • 350 g jeżyn
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka agaru w proszku
  • 1/3 szkl wody 
  • Do dekoracji:
  • jeżyny
  • chipsy kokosowe
Przygotowanie:
Mleczko kokosowe, 200 ml mleka, wiórki kokosowe i cukier waniliowy zagotować. W 200 ml mleka rozmieszać kaszę mannę wlać do gotującego się mleka i mieszając gotować około 3-5 minut na wolnym ogniu aż kasza zgęstnieje. Gorącą kaszę rozlać do miseczek i odłożyć do ostudzenia.

Galaretka jeżynowa: Jeżyny umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Gotować około 5 minut aż jeżyny się rozpadną. Gorące jeżyny przelać przez gęste sitko i przetrzeć. Powinno być 250 ml soku. Jeśli jest mniej uzupełnić wodą. Sok posłodzić według uznania, wsypać agar, energicznie wymieszać i mieszając od czasu do czasu gotować na niewielkim ogniu 5 minut. Zimną i lekko tężejącą galaretkę wylać na kaszę. 
Udekorować jeżynami i chipsami kokosowymi.








3 komentarze:

  1. kokosowej kaszki manny jeszcze nie jadłam, a skusiłabym się, bo wygląda pysznie z tą jeżynową galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sam wygląd jest poetycki :)

    OdpowiedzUsuń