.

czwartek, 22 grudnia 2016

Ciasteczka słoneczka

Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia tych ciasteczek. W końcu przyszła mobilizacja i chęci i ciasteczka upieczone. Ale powiem wam, że mimo iż ciasteczka są pracochłonne warto je upiec, są pyszne. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250g masła 
  • Lukier na bezę:
  • 1 białko
  • 130 g cukru pudru
  • Krem budyniowy:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 130g masła
  • Dodatkowo:
  • orzechy włoskie mielone 
 Przygotowanie:
Ciasto: 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować z wierzchu połowę ciasteczek.
Piec w 170 stopniach około 15-17 minut po upieczeniu ostudzić.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem. w reszcie mleka rozmieszać mąki i wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami ostudzony budyń i ucierać.
Ciasteczko bez bezy posmarować kremem, przykryć ciasteczkiem z bezą i odłożyć w zimne miejsce by krem zastygnął. Później posmarować boki ciasteczek i obtoczyć w zmielonych orzechach. 
Ciasteczka przechowywać w lodówce lub zimnym miejscu.


Źródło: klik







2 komentarze:

  1. prezentują się luksusowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak zimowo, świątecznie :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń