niedziela, 18 grudnia 2016

Masa makowa

W okresie świątecznym sporo osób poszukuje przepisu na pyszną domową masę makową. Ja robię taką i uważam, że to jedna z lepszych mas. Z nią makowce są pyszne.



Składniki:
Przygotowanie:
Masa makowa:
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.
Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.


 

5 komentarzy:

  1. Dzieki za przepis ,wlasnie mam mielony mak a wszedzie tylko przepisy z maku calego, zagotowanego i pozniej zmielonego ,wyprobuje z pewnoscia!
    Poz.Dana

    OdpowiedzUsuń
  2. Nadaje się idealnie do kutii. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób.

    OdpowiedzUsuń
  4. mam mak ale nie mam go jak zmielic - brak maszynki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To możesz jeszcze pogotować w mleku i zmielić w maszynce do mięsa.

      Usuń