.

środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto bajka

Dzisiaj mimo pochmurnego dnia mam dla was coś na osłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne.


Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 0,5 l śmietanki UHT 35% Mlekoma
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 700 ml wody
  • 400 g galaretki w cukrze
  • Polewa kakaowa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Biszkopt jasny: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Masa śmietankowa:
Galaretki rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejącą galaretkę. Na końcu dodać pokrojoną w drobną kostkę galaretkę i wymieszać.
Polewa kakaowa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na biszkopcie.
Warstwy ciasta: biszkopt ciemny, połowa masy śmietankowej, biszkopt jasny, druga połowa masy śmietankowej, biszkopt ciemny, polewa.
Gotowe ciasto odkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. 

 

niedziela, 24 kwietnia 2016

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Już pojawił się rabarbar, więc trzeba obowiązkowo zrobić jakieś wypieki. W pierwszej kolejności pyszna domowa drożdżówka ze sporą ilością rabarbaru i maślaną kruszonką. Zapach jaki roznosi się przy pieczeniu drożdżówki bezcenny.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 3 szkl mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 3/4 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 2/3 szkl mleka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 130 g masła
  • sól szczypta
  • 700 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1-2 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
Rabarbar pokroić w 1-1,5 cm kawałki dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać.
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczką cukru, mąki i rozmieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu aż drożdże się poruszają i powstanie zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Dodać cukier, żółtka, sól zaczyn drożdżowy i końcówką do ciast drożdżowych zmiksować na jednolite ciasto. Wlać letnie rozpuszczone masło i całość miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie wyrośnięte ciasto, rabarbar i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach około 45-50 minut do suchego patyczka.
Kruszonka:
Wszystkie składniki wyrobić między palcami na kruszonkę.




piątek, 22 kwietnia 2016

Płatki ryżowe z jabłkami i żurawiną

Mam dla was trochę inną wersję ryżu z jabłkami. Tym razem przygotowałam tą zapiekankę z płatków ryżowych błyskawicznych ze sporą ilością jabłek i żurawiny. Powiem wam, że jest to równie pyszne jak ryż z jabłkami. Kto nie wierzy musi koniecznie spróbować. 




Składniki:
Przygotowanie:
Do naczynia żaroodpornego wsypać płatki. Mleko zagotować z cukrami, zalać płatki, przemieszać i pozostawić by "wpiły mleko". Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i podsmażyć razem z żurawiną. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Gorące jabłka wyłożyć na płatki ryżowe, posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.


Inspiracja Smakołyki Asi

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Dzisiaj znowu wspólne "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pyszne drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i dodałam mąki orkiszowej. Jak dla mnie najlepsze z kubkiem kakao. Rogaliki podane na cudnej desce, którą otrzymałam od Spod Hebelka. Jakość i wykonanie pierwsza klasa. Prawda, że deska jest śliczna?



Składniki:
Przygotowanie:
W podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypaną mąką i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na koło o grubości około 0,5 cm i podzielić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć rogaliki. Rogaliki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Zimne oprószyć cukrem pudrem.

Przepis na rogaliki z MniamMniam


Razem ze mną piekły: 
Magdalena - Czary - gary w kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Kinga - Małe kulinaria
Marzena - Kulinarna Maniusia
Magda -  Apetyt na smaka
Małgosia - Marcepanowy kącik
Alina - Ala piecze i gotuje
Iwona- Gotowanie jest proste

niedziela, 17 kwietnia 2016

Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

Lubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością  na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa długo a smakuje rewelacyjnie.


Składniki:
Przygotowanie:
Tortellini ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć szynkę na złoto. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Szynkę przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię dodać 2 łyżki masła klarowanego dodać pokrojoną cebule i lekko zrumienić. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek. Wlać passatę pomidorową dodać przyprawy, wymieszać i podsmażać do częściowego odparowania płynu od czasu do czasu mieszając. Na koniec ponownie doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wyłożyć warstwami: tortellini, sos pomidorowy, szynka, starty żółty ser, tortellini, sos pomidorowy, szynka i żółty ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać około 20 minut aż ser ładnie się rozpuści.


 Inspiracja Zjem to.

piątek, 15 kwietnia 2016

Budyń z chia

Nasiona szałwii hiszpańskiej-chia to wyjątkowa skarbnica witamin i minerałów. Są nazywane superfoods co znaczy "super żywność" i rzeczywiście zasługują na taką nazwę. Nasiona zawierają ogromną ilość składników odżywczych min błonnik, białko, wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, witamina B1, B3, potas oraz tłuszcze omega-3. Ze względu na neutralny smak można je dodawać min do deserów, koktajlów, musów, smoothie, owsianki, jogurtów lub do wypieku domowego pieczywa. 

Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia zapraszam na supple.pl




Składniki:
  • 1 szkl  napoju migdałowego z wapniem i witaminami lub mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 połówki brzoskwiń w syropie
  • wiśnie z kompoty 
  • listki czekoladowe
Przygotowanie:
Do napoju wsypać nasiona, wymieszać i pozostawić. Po około 5 minutach ponownie wymieszać i odłożyć na około 1 godzinę by nasionka napęczniały.  Brzoskwinie zmiksować na mus. W szklanych naczyniach ułożyć warstwami budyń z chia, mus, budyń z chia, mus. dekorujemy wisienką i czekoladowym płatkiem. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu.



środa, 13 kwietnia 2016

Sałatka z szynką i serem

Ja nazywam tą sałatkę czasami śmieciówka lub chwilówka. A to dlatego, że jak "zalegają" mi kawałki wędlin lub sera w lodówce i nikt już tego nie chce jeść wtedy pokroję dodam co mam wymieszam z majonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce.


Składniki:
  • 150 g szynki
  • 150 sera żółtego
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • mały kawałek pora
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek majonez kielecki
  • sól
  • pieprz
  • cukier 
Przygotowanie:
Szynkę, ogórki i żółty ser pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystko wymieszać dodać jogurt naturalny, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na pół godziny by smaki się przegryzły.




poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb wieloziarnisty

Już od jakiegoś czasu jest moda na pieczenie chleba w domu. Ale jak ktoś nie ma dostępu do małych piekarni w których pieką chleb na zakwasie bez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :)



Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełożyć do formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy oderwać papier i włożyć ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.



 

piątek, 8 kwietnia 2016

Galaretkowiec na mleku

Kto się nie przyjaźni z piekarnikiem a lubi zjeść coś słodkiego to mam łatwy przepis na galaretkowca. Dzięki kolorowym galaretkom ładnie wygląda. Kolory i smaki galaretek możemy łączyć według własnych upodobań smakowych i kolorystycznych.


Składniki:
  • 500 ml mleka 3.2%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki żelatyny ale-raj
  • 4 galaretki różne kolory na 0,5 l wody
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej przegotowanej wodzie. Wylać do głębokich talerzy i odłożyć do stężenia. Po stężeniu pokroić w kostkę.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Zdjąć z ognia i wlać rozpuszczona w ciepłej wodzie żelatynę. Wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Do formy wsypać kolorowe kostki z galaretek i zalać zimnym mlekiem z żelatyną. Odłożyć do stężenia.


Przepis z fb od Karolina Łuczak

środa, 6 kwietnia 2016

Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka

Nadeszła długo oczekiwana przez wszystkich wiosna. Czas pomyśleć o lekkich daniach i zadbać o naszą kondycję i figurę. Ja proponuję pyszną i zdrową sałatkę warzywną z dodatkiem polędwicy z kurczaka Hańderek. Ich wyroby są na prawdę wysokiej jakości  i zawierają bardzo duży procent mięsa w mięsie. Jeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę  Hańderek a także do polubienia ich na fb



Składniki:
  • garść roszponki
  • rzodkiewki
  • zielony ogórek
  • por
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • polędwica z kurczaka Hańderek
  • krem balsamiczny o smaku figowym
Przygotowanie:
Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Owsianka z chia i owocami

W tym tygodniu w "Wypiekanie na śniadanie" zajadamy się czymś zdrowym i pożywnym. Jest to owsianka z nasionkami chia i mrożonymi owocami. Latem proponuję wykorzystać świeże owoce. Pomysł na owsiankę pochodzi z "Bez okruszka".



Składniki:
Przygotowanie:
Napój migdałowy doprowadzić do wrzenia wsypać płatki owsiane i mod czasu do czasu mieszając gotować do miękkości płatków. Zdjąć z ognia, wsypać nasiona chia, wymieszać i odłożyć do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do mrożonych owoców wlać wodą, golden syrop i chwilkę gotować aż owoce będą miękkie a sok lekko zgęstnieje. 
W naczyniu przekładamy warstwowo owsianka, owoce, owsianka, owoce i na końcu posypujemy płatkami migdałów. Jemy na ciepło lub na zimno.


Razem ze mną owsianką zajadały się:

sobota, 2 kwietnia 2016

Sernik z musem brzoskwiniowym

U mnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l kremówki 30% 
  • Mus brzoskwiniowy
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe
  • 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)*
  • 2 łyżeczki żelatyny Gellwe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej i miksować na najmniejszych obrotach lub wymieszać łopatką. Blachę o wymiarach 33*22 cm z wysokim brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i wyrównać masę jajeczną. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Masa serowa: Galaretkę brzoskwiniową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Wlać zimną lekko tężejącą galaretkę, ponownie zmiksować. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodawać porcjami do sera i dokładnie wymieszać łopatką. Masę serową wylać na biszkopt, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki by masa zastygła. 
Mus brzoskwiniowy:
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku i odłożyć do lekkiego stężenia.
Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik i odłożyć do lodówki do stężenia.
* Jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą.