.

czwartek, 30 czerwca 2016

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Upał, więc nie ma chęci na jakieś długie stanie przy kuchni. Dzisiaj u mnie sałatka makaronowa a do niej kotlet drobiowy. My tak lubimy. Sałatka z małą ilością dodatków ale jaka pyszna.



Składniki:
  • 150 g makaronu orzo medium Melissa Primo Gusto
  • 150 g szynki
  • 150 zielonego ogórka(po obraniu i bez nasion)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka chrzanu tartego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż, szynkę, ogórek, koperek i natkę pietruszki. Dodać majonez, chrzan i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Włożyć na godzinę lub dłużej do lodówki by smaki się przegryzły.






wtorek, 28 czerwca 2016

Muffinki z porzeczką i kruszonką

Czerwona porzeczka już dojrzała na krzaczkach, więc pora ją wykorzystywać. Lubię ją w wypiekach ponieważ przełamuje słodki smak. Dzisiaj pyszne muffinki z porzeczką i chrupiącą kruszonką.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g cukru kokosowego ale-raj
  • 2 duże jajka
  • 170 ml oleju
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 szkl czerwonej porzeczki (po obraniu)
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kokosowego
Przygotowanie:
w jednym naczyniu połączyć mokre składniki - jajka, olej, jogurt naturalny. W drugim naczyniu połączyć suche składniki - przesiana mąka, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, migdały. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać umyte i obrane porzeczki i delikatnie przemieszać. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć po równo do papilotek.
Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu muffinek.
Piec w 180 stopniach góra-dół około 25-30 minut. Do suchego patyczka.




piątek, 24 czerwca 2016

Ciasto truskawkowo śmietankowe

Lubicie truskawki tak samo jak ja? To upieczcie sobie to ciasto. Rozpływa się w ustach jest lekkie, delikatne i z wyraźną nutą truskawek. 



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa
  • 0,5 kg truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 szkl wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
  • 0,5 szkl wody 
  • Bita śmietana: 
  • 400 ml kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny ale-raj
  • 1/3 ciepłej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachę 35*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić. 

Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia. 

Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną.
Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. 
Warstwy ciasta:
biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka.

 
 

środa, 22 czerwca 2016

Risotto ze szparagami

Sezon szparagowy za niedługo się skończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami. 


Składniki:
  • 200 g ryżu do risotta arborio
  • 1 płaska łyżka masła klarowanego
  • 1 średnia cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2-2,5 szkl bulionu warzywno-drobiowego 
  • 5-6 zielonych szparagów
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki a łodygi  pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotować w garnku lekko osoloną wodę, dodać pokrojone łodygi i gotować około 4-5 minut. Następnie dodać odcięte główki i gotować kolejne 2-3 minuty. Gdy szparagi będą miękkie odcedzić i przelać na sitku zimną wodą.
Masło i olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną cebulę i delikatnie zeszklić (nie rumienić). Wsypać ryż,wymieszać i mieszając podsmażać około 2-3 minuty. Wlać wino i mieszając gotować do momentu aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać do ryżu niewielkie porcje bulionu około 0,5 szklanki i mieszając gotować aż ryż będzie al dente. Kolejne porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji. Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć na 2-3 minuty by odpoczęło i podawać gorące.





poniedziałek, 20 czerwca 2016

Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną

Odkąd pojawiły się w cukierniach to zawsze mi smakowały i przyznam że dosyć często je kupowałam. Ale od jakiegoś czasu już piekę je sama. Są smaczniejsze i zdecydowanie taniej to wychodzi. Bo co to taki jeden lub dwa do kawy jak one są takie delikatne i pyszne.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól himalajska szczypta
  • Nadzienie:
  • 350 ml kremówki 35%
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć na całej powierzchni okręgów i wyrównać łyżką. Piec bez termoobiegu góra-dół w 180 stopniach około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem.


Inspiracja klik

czwartek, 16 czerwca 2016

Galaretka z truskawkami

Często mówię, że w prostocie siła. Najlepsze dla nas są proste i nie przekombinowane desery i potrawy. Dlatego też, takie desery robię dosyć często i to z różnymi owocami dodając galaretkę o smaku owoców. Nie wiem czemu jeszcze nie dodałam takich deserów na bloga. Może dlatego, że są zbyt banalne i proste? Ale co tam, mam nadzieję że znajdą się chętni na takie deserki.


Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki
  • bezy
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Zimną rozlać do kieliszków, dodać pokrojone z 3-4 truskawki. Włożyć do lodówki by galaretka stężała. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na galaretkę pokruszyć 3-4 bezy, nałożyć szprycą bitą śmietanę i udekorować listkiem mięty, truskawką i czekoladową rurką. 
Porcja na 4 kieliszki.




wtorek, 14 czerwca 2016

Knedle ziemniaczane z truskawkami

W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć słodkiego obiadu. Mam więc dla was propozycję na knedle ziemniaczane z truskawkami. Dodatkowo polane zrumienionym masłem z dodatkiem bułki tartej oraz dosłodzone cukrem palmowym. Ja do takich knedli podaje jeszcze zimny koktajl truskawkowy. 



Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)*
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5-2 szkl mąki pszennej
  • 20 truskawek średniej wielkości 
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1-2 łyżki cukru palmowego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą.
Masło lekko zrumienić, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej i dosłodzić według uznania cukrem palmowym.
*Do knedli wybierać ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi.


 

piątek, 10 czerwca 2016

Ciasto z mascarpone rabarbarem i truskawkami

W sezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. Dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę.



Składniki:
Przygotowanie:
Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać i odłożyć na 1-2 godziny. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Ubić mikserem na puszystą masę jajka z cukrami. Dodawać porcjami mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i równomiernie rozprowadzić. Na górę rozłożyć pokrojony rabarbar ( bez soku) i ułożyć truskawki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



niedziela, 5 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami

W akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ten weekend zaproponowano upieczenie ciasta jogurtowego z truskawkami. A że miałam wolny weekend i truskawki z chęcią dołączyłam. Jednak zrobiłam małe zmiany w proporcjach. Wierzch przed pieczeniem posypałam cukrem kokosowym przez co ciasto nabrało fajnego smaku, aromatu i ładnie się zrumieniło. Dlatego też nie oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem by nie było za słodko. I zmniejszyłam ilość jogurtu naturalnego. Polecam, bo ciasto łatwe do zrobienia i pyszne.



Składniki:
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier puder, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - olej, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt cytrynowy. Do mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Nie miksować. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Na wierzchu jedna przy drugiej ułożyć przekrojone truskawki przecięciem do góry. Posypać po całej powierzchni cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem. Piec około 60 minut do suchego patyczka.


 Inspiracja stąd
 
Razem ze mną piekły:
Ewelina 
Joanna