.

piątek, 29 lipca 2016

Ciasto jagodowe z galaretką

Na weekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne.



Składniki: 
  • Biszkopt:
  • 7 dużych jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki niebieskie
  • 700 ml wody
  • 1 galaretka niebieska
  • 300 ml wody
  • Na wierzch:
  • 0,5-0,7 l jagód leśnych
  • 2 galaretki niebieskie
  • 1 l wody
Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa: 
Jedną galaretkę rozmieszać w 300 ml gorącej przegotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia. odłożyć do stężenia i pokroić w "kryształki".
Dwie galaretki rozmieszać w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać tężejące galaretki. Po zmiksowaniu odłożyć 6-8 łyżek masy do posmarowania wierzchu. Do reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować.
Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami.

 

wtorek, 26 lipca 2016

Sałatka z cieciorki

Dziś mam dla was coś na szybko. Pyszną sałatkę z cieciorki z dodatkiem pomidorów, ogórków i cebuli. Robi się ją ekspresowo. Taką sałatkę można zabrać do pracy, na piknik a także świetnie sprawdziła się do grillowanej kiełbaski.



.
Składniki:
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Do smaku:
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy
  • cukier
  • sok z cytryny 
Przygotowanie:
Cieciorkę odsączyć na sitku z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Z pomidorów wydrążyć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem z natką pietruszki wymieszać. Doprawić do smaku, wymieszać. Przełożyć do słoiczka lub szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.





piątek, 22 lipca 2016

Młoda kapusta kiszona na surówki

Po raz pierwszy kisiłam młodą białą kapustę ale z pewnością nie ostatni. Ta surówka jest przepyszna. My wyjadaliśmy bezpośrednio ze słoika ale można ją też podać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz.



Składniki:
  • 1,5 kg młodej białej kapusty
  • 250 g marchewki
  • 30 g soli morskiej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie. 
Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie kapustę przebić trzonkiem żeby wyszły z niej gazy. Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce.


Przepis z Co mi w duszy gra

piątek, 15 lipca 2016

Deser owocowo twarożkowy

Latem mając dostęp do świeżych i pysznych owoców często robię różne deserki. Tu połączyłam owoce, twarożek i granolę kokosową. Powstał szybki i pyszny deserek.



 Składniki:
  • 4 łyżki granoli kokosowej
  • 250 g twarożku z wiaderka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jagody
  • maliny
  • czekoladowe rurki
  • listki mięty
Przygotowanie:
Maliny i jagody umyć i osuszyć. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem. Na dno szklanych naczyń wsypać po łyżce granoli. Nałożyć warstwę twarożku, jagody, twarożek i na końcu maliny. Deser schłodzić około 1-2 godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować listkiem mięty i czekoladową rurką.



wtorek, 12 lipca 2016

Lemoniada cytrusowa

Przy upałach to najlepszy napój, który nas orzeźwi i ugasi pragnienie. Lemoniada to obowiązkowo spora ilość lodu, mięty oraz owoców cytrusowych u mnie  pomarańcze, mandarynki i cytryny. Ja dosładzam lemoniadę miodem. Szczególnie polecam Miody Wileńskich.




Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 2 cytryny
  • 2-3 gałązki mięty
  • 1-2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • 20-25 kostek lodu
  • 1-1,5 litra wody mineralnej
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody rozpuścić miód. Cytryny, pomarańcze i mandarynki umyć i sparzyć gorącą wodą. Pokroić w plasterki. Połowę owoców włożyć do dzbanka dodać gałązkę mięty i za pomocą drewnianej pałki rozgnieść owoce by puściły sok. Wlać rozpuszczony miód. Dodać kostki lodu, resztę pokrojonych owoców, miętę i uzupełnić zimną wodą mineralną, wymieszać. Włożyć naczynie na około pół godziny do lodówki lub pić bezpośrednio po przygotowaniu.



sobota, 9 lipca 2016

Syrop miętowy

Dzisiaj mam dla was przepis na syrop miętowy. W nim zatrzymacie aromat i zapach mięty na całą zimę. Jest idealny do herbaty, lemoniady a także jako dodatek do mojito.



Składniki:
  • 1 litr wody
  • 250 g cukru
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 15 gałązek mięty (około 40 cm)*
Przygotowanie:
Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić.


środa, 6 lipca 2016

Roladki z szynki z nadzieniem serowo warzywnym

Dziś mam dla was propozycję dla pyszne roladki z szynki wypełnione kremowym warzywno serowym nadzieniem. Takie roladki można śmiało zjeść na śniadanie, kolację a także podać na rodzinne imprezy. Z pewnością będą szybko znikać ze stołu. Roladki zrobione ze szynki chłopa Hańderek.



Składniki: 
  • 6 plastrów szynki chłopa Hańderek
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 mniejszy ogórek zielony (gruntowy)
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól
  • biały pieprz 
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Rzodkiewki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarogu dodać rzodkiewki, ogórek, koperek, szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Na foli spożywczej ułożyć szynkę na"zakładkę" po 3 plasterki. Twarożek podzielić na pół rozsmarować na szynce i zwinąć za pomocą foli w rulon. Włożyć rulony na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem odwinąć z foli i pokroić ukośnie. Każdą roladkę obwiązać szczypiorkiem i podać na liściach zielonej sałaty.


Inspiracja klik


sobota, 2 lipca 2016

Sernik truskawkowy na zimno

W czasie upałów nie mam ochoty stać przy piekarniku. Wtedy do kawy robię słodkości bez pieczenia lub takie, które można zrobić szybko i z małym nakładem pracy. Dzisiaj proponuję wam truskawkowy sernik bez pieczenia na herbatnikowym spodzie.



Składniki:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 160 g masła
  • 700 g twarogu z wiaderka
  • 250 ml kremówki 30%
  • 150 g cukru pudru
  • 350 g truskawek
  • 4 łyżki żelatyny ale -raj
  • 100 ml mleka
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wody
  • 400 g truskawek 
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy. 
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.