piątek, 24 lutego 2017

Tarta wafelkowa z czekoladowym kremem

Ostatnio u mnie sporo słodkości bez pieczenia. Dzisiaj również mam propozycję na pyszną i rozpływającą się w ustach tartę na spodzie z wafelków Lusette oraz delikatnym kremem. Po każdym kęsie chce się więcej i więcej.



  • Składniki:
  • Spód wafelkowy:
  • 200 g wafelków mlecznych Lusette
  • 50 g masła
  • Krem:
  • 125 g serka twarogowego z wiaderka
  • 125 ml zimnej kremówki 36%
  • 200 g kremu czekoladowego
  • Bita śmietana:
  • 150 ml zimnej kremówki 36% 
  • Do dekoracji:
  • orzechy laskowe
  • wafelek mleczny Lusette
  • czekolada mleczna
Przygotowanie:
Spód wafelkowy: 
Wafelki zmiksować w blenderze. Przełożyć do naczynia wlać letnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Trzy foremki do tart o średnicy 11 cm wyłożyć folią spożywczą. Masę równo podzielić na trzy części i wyłożyć dno foremek dokładnie ugniatając. Włożyć na dwie godziny do lodówki by masa stężała.
Krem:
Ser i krem czekoladowy dokładnie wymieszać. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do masy serowej i powoli wymieszać (nie miksować). Masę wyłożyć na spody i odłożyć najlepiej na całą noc do lodówki.
Zimną kremówkę ubić na sztywno i rozsmarować na kremie. Można również to zrobić za pomocą szprycy dekoracyjnej.
Posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami laskowymi, pokrojonym wafelkiem i startą czekoladą.


Inspiracja na krem klik
Przepis dodaję do akcji na Durszlaku.

 

5 komentarzy:

  1. BOŻE !!! Dlaczego tu wchodziłam. Przecież to wygląda przepysznie, a ja jestem na diecie. Ślinka mi cieknie i chyba dzisiaj się złamię z moim postanowieniem... Chrom nie pomaga :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, smakowitości... Ale czy ten spód nie kruszy się ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jak ciasto kruche więc musi się trochę kruszyć ale nie aż tak żeby się rozsypywał. Jest masło które "scala" tą masę.

      Usuń
  3. Masz zdjecie po przekrojeniu jak tarta wygląda ?

    OdpowiedzUsuń