piątek, 24 marca 2017

Ciasto na pierogi

Można w internecie znaleźć kilkanaście przepisów na pierogi i każdy chwali swój wypróbowany. Ja przyznam się szczerze, że szukałam tego najlepszego i wypróbowałam kilka przepisów zanim znalazłam ten najlepszy. Robię to ciasto do pierogów zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Może mi się uda zachęcić was do wypróbowania tego przepisu?



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej T500
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 230-250 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać mąkę. Dodać masło, sól, żółtko i zacząć miksowanie. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i jednolite. Ciasto wyjąć z misy uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm. Wykroić szklanką krążki i napełniać wybranym nadzieniem.
Pierogi wrzucać do osolonej i gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut od wypłynięcia.


8 komentarzy:

  1. ja też mam swój sprawdzony przepis na ciasto i zawsze się go trzymam bo nie raz próbowałam jakieś z internetu i nie zawsze ciasto wychodziło takie jak chciałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poprosze przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. JA WIDZIAŁEM TAKI PRZEPIS GDZIE PROPONOWANO PÓŁ KOSTKI MASŁA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm to chyba była pomyłka w ilości składnikach bo na 0,5 kg mąki jest to nie realne.

      Usuń
  4. To prawda każda gospodyni ma swój przepis ja używam tylko mąki jajka i wody zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zamiast masła dodaję łyżkę oleju rzepakowego.Ciasto jest bardzo elastyczne,nie wysycha cudownie się wałkuje POLECAM iPOZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierigi znakomite mialam przyjemność smakowac z rożnymi nadzieniami.
    Ciasto delikatne ...zarówno dziedzienie idealnie dopasowane

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robie na oleju i bez jajka.

    OdpowiedzUsuń