niedziela, 19 marca 2017

Cupcakes ananasowe

Dawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 260 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasa
  • 2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru o smaku pina colada
  • Krem:
  • 300 ml zimnej kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru o smaku pina colada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. 
Ananas odsączyć na sitku odłożyć 3 plastry do dekoracji a resztę zmiksować. 
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami do białości. Ucierając dodawać po jednym jajku. Do utartej masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Krem: 
Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i likier. Udekorować cupcakes kremem i kawałkami ananasa.
Z porcji wychodzi około 20 szt.


Inspiracja klik



5 komentarzy:

  1. Ależ one śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę uroczo. W różowej wersji idealnie sprawdzą się na kinder party. Muszę wypróbować u mojej córki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne !
    zapraszam do mnie kochana
    http://loveshinny.pl <3

    OdpowiedzUsuń