wtorek, 28 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty ala chińczyk

Z pewnością znacie i lubicie surówkę z białej kapusty "jak u chińczyka". Ja pokusiłam się również na zrobienie tej surówki z czerwonej kapusty i powiem wam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Smakuje rewelacyjnie ale jest trochę bardziej chrupiąca od białej. Jednak mi to nie przeszkadzało. Proponuję kapustę bardzo drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Zapraszam na surówkę z białej kapusty klik.



Składniki:
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • Zalewa:
  • 1 szkl wody mineralnej gazowanej
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1/4 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej
  • ewentualnie trochę pieprzu
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach i przełożyć do miski.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2-3 godziny pamiętając by od czasu do czasu surówkę przemieszać. 

Można surówkę zrobić dzień wcześniej. A jeśli nie zjemy to przełożyć surówkę do słoików, włożyć do lodówki. Możną ją przechowywać nawet przez 5-6 dni a nadal będzie smaczna.


 

14 komentarzy:

  1. Alu :) korzystałyśmy z tego samego warzywa. ja kocham ją za kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie. Ja lubię za smak i kolor ale nie lubię jej robić zdjęć. :)

      Usuń
  2. no i już zalewą zalać kapustę ? i nic więcej do nie się nie daje? to po co czekać 3-4 godz. jak można kupić w słoiku już gotową w zalewie,szkoda czas,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i już. A kup sobie w słoiku kto ci broni.

      Usuń
    2. w słoiku kupisz pasteryzowaną a to już nie to samo

      Usuń
    3. swoje zawsze lepsze niz kupowane!!!

      Usuń
    4. Anonimowy27 maja, 2018

      Bzdura!! ta gotowa to już chemią nafaszerowana. Ma zupełnie inny smak niż robiona samemu. W sumie jak ktoś chce to nic nie musi robić, bo wszystko kupi gotowa ale z pewnością nie to samo i zupełnie inny smak.

      Usuń
  3. czy tą zalewę przegotować czy tylko wlać ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zawsze do surowki po chińsku doprowadzam do wrzenia zalewe i wylewam na kapustę. Polecam ten sposób. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze chwilę gotuję
      Wtedy jest miększa. A w lodówce w słoiku nawet i dwa tygodnie postoi.

      Usuń
  5. A czy w słoiki można ją zapasteryzować by w zimie można było podać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam, nie mam pojęcia czy się sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super suroweczka bardzo smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń