poniedziałek, 26 czerwca 2017

Zupa szpinakowa z przepiórczymi jajkami

Już nie raz robiłam zupę szpinakową ale zawsze ją zblendowałam. Tym razem trochę inna wersja, która już na stałe wpisuje się w nasze menu. Jak dla nas zdecydowanie dużo lepsza jest ta z całym szpinakiem. Jednak nie jest to zupa zawiesista więc idealna na letnie upały gdy coś zjeść trzeba.

Zupę ugotowałam w garnku z kolekcji Iris ,które można zamówić w sklepie Galicja Dla Twojego domu!

Garnki Iris wykonane są ze stali nierdzewnej. Mają przeźroczyste szklane pokrywki dokładnie dopasowane i przylegające do garnka co umożliwia zoptymalizowanie czasu gotowania.

Dno tzw "kapslowe" akumuluje ciepło i równomierne je rozprowadza. Ergonomiczne uchwyty pokryte są antypoślizgową i nienagrzewającą się powłoką z silikonu.

Na wewnętrznej ściance garnka znajduje się miarka. 
Co ważne garnki nadają się do wszystkich typów kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne, indukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach.

Składniki:
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku baby
  • 100 g serka topionego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • jajka przepiórcze
Przygotowanie:
Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą na około 10 minut. Po tym czasie obrać ze skorupki i przekroić na połówki.
Do gorącego bulionu dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojony w kostkę serek topiony. Gotować na wolnym ogniu aż serek się rozpuści. Wrzucić szpinak i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 3 łyżki zupy by ją zahartować, wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek przepiórczych.



2 komentarze:

  1. Smaczna zupa a garnki super, mam takie i spisują się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka wygląda przepysznie, a ten garnuszek sliczny, chciałabym i ja taki mieć

    OdpowiedzUsuń