czwartek, 6 lipca 2017

Ciasto jogurtowo kokosowe z owocami

Takie ciasta są najlepsze latem szczególnie ze świeżymi owocami. Można takie ciasto bez problemu zabrać na piknik, nad rzekę i w słoneczny dzień do kawki na świeżym powietrzu. Nic się nie topi i nie mięknie jak w ciastach z kremami lub z galaretką. Do tego ciasta pasują wszystkie sezonowe owoce.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru 
  • 150 ml oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 90 g mąki pszennej
  • 40 mąki kokosowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g malin
  • 100 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Miksując teraz na wolnych obrotach wlewać powoli olej dodawać porcjami jogurt i miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać porcjami przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią.
Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo puszyste:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dostałam od babci mnóstwo malin. będę testować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham mąkę kokosową, a to ciasto prezentuje się cudownie i smacznie! Zrobię na pewno.
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym zastąpić mąkę kokosowa?

    OdpowiedzUsuń