czwartek, 14 września 2017

Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami

To ciasto podbiło nasze kubki smakowe. Po każdym kawałku chce się więcej i więcej. Ale trzeba powiedzieć dość bo na jutro nie zostanie no i w bioderka pójdzie. Po raz pierwszy łączyłam śliwki i kokos ale to na prawdę jest duet doskonały. Za długo nie czekajcie z upieczeniem tego ciasta, bo za chwilę nie będzie śliwek.

Ciasto podane na Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru kokosowego
  • 100 g cukru 
  • 3 duże jajka
  • 50 g mąki kokosowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • około 600 g śliwek 
  • Lukier kokosowy:
  • 7 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 4-5 łyżek likieru kokosowego
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z wiórkami kokosu.
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia się składników. Miksując na wolnych obrotach do masy dodać w dwóch porcjach mąki i jogurt naturalny. Miksować do momentu połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć połówki śliwek wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut. 
Po wyjęciu ciasto ostudzić.
Lukier kokosowy: 
Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto.


 Inspiracja klik

2 komentarze: