niedziela, 10 września 2017

Konkurs z Ballarini

Dzisiaj mam dla was niespodziankę. Po raz pierwszy ogłaszam na moim blogu konkurs. Konkurs nie będzie trudny, ale kreatywny i "smaczny". W każdej kuchni z pewnością jest garnek. Więc zadanie konkursowe będzie polegało na tym by przesłać propozycję dania, które można przygotować właśnie w garnku.


Zasady konkursu:
  • konkurs trwa od 10-17 września 2017
  • każda osoba może przesłać jedno zgłoszenie
  • w komentarzu pod postem podać przepis
  • zwycięzcę wybiera sponsor nagrody
  • ogłoszenie wyników max w ciągu 5 dni
  • w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników zwycięzca powinien podać adres do wysyłki nagrody po tym czasie zostanie wybrany kolejny zwycięzca
  • wysyłka nagród na terenie Polski 
Teraz ta najprzyjemniejsza chwila a mianowicie nagroda.

Nagrodą w konkursie będzie piękny włoski granitowy garnek Ballarini Lucca






21 komentarzy:

  1. Biorąc pod uwagę to, że jesień zbliza się wielkimi krokami, przygotowałabym pyszne, rozgrzewajace danie jakim jest jednogarnkowa potrawka dyniowa z soczewicą. Danie sezonowe, szybkie, pyszne, zdrowe... ;)
    150g suchej soczewicy - dowolnej (ja użyłam żółtej)
    1 i 1/2 średniej cukinii
    1 i 1/2 średniej papryki czerwonej
    10 szt. pieczarek
    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    300g gęstego puree z dyni
    2 szklanki bulionu warzywnego
    sól, pieprz czarny, kurkuma, papryka słodka/ostra/wędzona, majeranek, kumin, inne ulubione przyprawy
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

    Soczewicę płuczemy na sicie. Do garnuszka wlewamy 1/2 szklanki bulionu, dodajemy soczewicę i gotujemy aż wchłonie ok. 3/4 płynu. Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy i lekko podduszamy na patelni, a następnie dodajemy do soczewicy. Dolewamy resztę bulionu i dodajemy puree dyniowe. Gotujemy dopóki warzywa i soczewica nie będą miękkie. Na koniec przyprawiamy do smaku i dodajemy natkę z pietruszki oraz czosnek. Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny garnek i chętnie wezmę udział w konkursie :)
    Podaję przepis który przygotuję w garnku. Moja propozycja to:

    Boczniak a'la flaczki
    Składniki:

    500 g boczniaków
    2 marchewki
    ¼ dużego selera
    cebula
    2 litry bulionu warzywnego
    płaska łyżka mąki pszennej
    gałka muszkatołowa
    imbir mielony
    łyżka suszonego majeranku
    masło
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku

    Boczniaki umyć, pokroić w paski i obsmażyć w garnku na 2 łyżkach masła przez 10 minut. Przełożyć do miseczki. Odstawić.
    Marchew i seler obrać, umyć i pokroić w słupki (zapałki). Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i w garnku zeszklić na maśle, następnie dodać marchew, seler, dusić do miękkości. Warzywa obsypać łyżką mąki i cały czas mieszając podsmażyć. Zalać bulionem, dodać grzyby. Całość zagotować i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodając po 1-2 szczypty imbiru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki.
    Pozdrawiam i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny garnek :) Jesień zbliża się wielkimi krokami, trzeba więc pomyśleć o daniach sycących i rozgrzewających a takim na pewno jest zupa gulaszowa.

    700g mięsa z szynki lub łopatki
    duża cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    5 pieczarek
    5 dużych ziemniaków
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 żółtej papryki
    2 średnie marchewki
    korzeń pietruszki
    2/3 szkl zielonego groszku
    mały koncentrat pomidorowy
    sól, pieprz
    łyżka czosnku granulowanego
    łyżka słodkiej papryki
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    3 łyżki oleju

    Mięso myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i papryką, dokładnie mieszamy w przyprawach. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno rumienimy z każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącego buliony, ew. wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie konieczności dolewamy jeszcze trochę wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze ok 20-30 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieprzowina po francusku z kurkami...jednogarnkowe danie, potrzebujemy tylko garnek z dobrym, nie przypalającym dnem, pokrywkę i dobrej jakości produkty, przy dobrym garnku to tylko przy znikomej naszej pracy obiad jednogarnkowy sam się robi...polecam...

    składniki: łopatka bez kości 1 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 2 sztuki, kurki mrożone 40 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 2 szklanki, seler nać 2 łodygi


    łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki

    w garnku z dnem co nie przypala rozgrzać oliwę i z każdej strony zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz

    wsypać pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając

    włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa

    taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesień się zbliża. A co za tym idzie mamy w pełni sezon grzybowy. A jak sezon grzybowy to muszą być dania z grzybami w roli głównej. Ale do dania potrzebny jest garnek, w którym przygotowuję pyszny krem borowikowy z tortellini.

    Jako, że bardziej lubię zupy z suszonych grzybów więc najpierw grzyby ususzyłam.

    Krem borowikowy z tortellini

    250 g tortellini z ricottą i szpinakiem

    4 solidne garści suszonych prawdziwków
    1 marchewka
    1 duży ząbek czosnku
    1/2 cebuli
    100 g dowolnego serka topionego
    ok. 1,5 l wody
    2 kostki rosołowe drobiowe
    1/2 szk śmietany 30 %
    do smaku :
    sól
    pieprz
    papryka wędzona
    2 łyżki oleju rzepakowego

    Tortellini ugotować według opisu na opakowaniu i wyjąć na talerz łyżką cedzakową.
    Grzyby namoczyć a potem łyżką cedzakową przełożyć do garnka.
    Wlać wodę, dodać pokrojoną w plastry marchewkę oraz kostki ( jeśli macie domowy bulion lub rosół to użyjcie go pomijając kostki i wodę ) i gotować do miękkości.
    Na patelnię wlać odrobinkę oleju i wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić ją a potem dodać pokrojony czosnek i smażyć chwilkę.
    Cebulę i czosnek przełożyć do garnka z grzybami i marchewką, dodać serek i przyprawy do smaku i zagotować.
    Odłożyć kilka plasterków ugotowanych grzybów do dekoracji.
    Wszystko w garnku zmiksować blenderem i na koniec dodać zahartowaną śmietankę w odrobinie zupy.
    Wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
    Na talerze rozlać zupę, nałożyć tortellini i udekorować odłożonymi grzybami i natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny garnek , bardzo by mi sie przydała abym swoje dania mogła od początku do końca przygotować w jednym garze.

    Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym


    składniki:

    400 g cieciorki
    1,5 l bulionu
    2 czerwone papryki
    1 duża cebula
    500 ml przecieru pomidorowego
    300 g chorizo
    sól,pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ewentualnie odrobina cukru

    Cieciorkę namoczyć wcześniej w wodzie, u mnie moczyła się całą noc. Do garnka wlać bulion i zagotować. Cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka z bulionem. Gotować aż cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę. Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę. Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować jeszcze aż papryka i cebula zmiękną. Jeśli danie jest za bardzo kwaskowe od przecieru można doprawić nieco cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny garnek który idealnie sprawdzi się do przygotowania Fasolki po bretońsku :)

    Potrzebujemy:
    0.5 kg fasoli ( najlepiej ją namoczyć przez całą noc do rana )
    300 g kiełbasy
    200 g boczku
    1 duża cebula
    sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra mielona
    3 duże łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki do zagęszczenia

    Namoczoną fasolę zalewamy wodą tak by woda była na 3-5 cm nad fasolą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i drobno siekamy w kostkę po czym podsmażamy na rumiano. Kiełbasę i boczek kroimy w duża kostkę i również podsmażamy. Do miękkiej fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę oraz mięsko. Dolewamy ewentualnie szklankę wody. Podprawiamy. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną wcześniej w wodzie. I jeszcze przez chwilkę gotujemy.

    OdpowiedzUsuń
  8. O super garnek Alu.
    Myślę że idealny byłby do zrobienia gulaszu wołowego z pręgi z lesnymi aromatycznymi grzybami np. muchomorami rdzawobrązowymi i gołąbkami zielonkawymi.
    Do tego kasza gryczana i danie idealne w idealnym garnku wjeżdża na stół.
    Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie przydatne garnuszki oraz... kanie!

    Dlatego proponuję:

    Flaczki z kani <3

    Kanie to bardzo smaczne i popularne grzyby...
    Przeważnie panieruję je tak - jak kotleta schabowego, ale inne potrawy z ich udziałem są również rewelacyjne.
    Flaczki są przeeepyszne i doprawiam je tak, że smakiem przypominały te klasyczne - wołowe.
    Żeby nie kawałki grzybów - można byłoby się pomylić...
    Jednakże całość komponuje się tak smakowicie, że zupa zawsze jedzona jest w podwójnych porcjach.

    2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*)
    5-6 kani (średnich)
    1 cebula (duża)
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    3/4 łyżki przyprawy rosołowej
    przyprawa do flaków (wg smaku) (**)
    1-2 łyżki majeranku
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    olej
    Zasmażka:
    1 łyżka mąki (czubata)
    2 łyżki oleju

    Kanie należy oczyścić i odciąć nóżki (są niepotrzebne), a kapelusze dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki.
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oleju, a następnie wymieszać z grzybami.
    Całość lekko posolić i smażyć do miękkości.
    W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar.
    Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego.
    Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek.
    Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut.
    Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!).
    Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor.
    Zasmażkę połączyć z flakami.
    Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku.

    (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej.
    (**) Zamiast przyprawy do flaków można użyć odrobiny papryki słodkiej, chilli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Superowy garnek.

    Kapusta Eli z dynią

    1 mała kapusta biała
    1 kg dyni
    1/2 kg pieczarek
    1/2 kg ulubionej mocno wędzonej kiełbasy
    2 duże cebule
    2 łyżki smalcu
    4 liście laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Kapustę pokroić w kratkę około 1.5 centymetra. Włożyć kapustę do garnka,posolić,zalać wodą,ugotować na pół miękko i odcedzić. Z dyni usunąć skórę i pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać z łupinek i dość grubo pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W dużym rondlu lub garnku roztopić smalec,dodać kiełbasę,liście laurowe,ziele angielskie i smażyć aż kiełbasa się lekko zrumieni. Do kiełbasy dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie dodać pieczarki i razem smażyć kilka minut. Do rondla dodać podgotowaną kapustę,przyprawić solą i pieprzem do smaku i dalej gotować. Do kapusty dodać dynię i gotować aż dynia będzie miękka ale nie rozgotowana. Kapustę z dynią najlepiej podawać na drugi dzień odgrzaną. Smacznego!

    eli_555

    OdpowiedzUsuń
  11. Na wstępnie napiszę, że świetny konkurs,a nagroda przecudowna.
    Moim ukochanym pprzepisem jednogarnkowym jest spaghetti, przyznam, że robiłam je zazwyczaj w dużej patelni, ale i w garnku również wychodzi rewelacyjnie ;)

    Spaghetti jednogarnkowe ;)

    1 duża marchewka,
    1 średnia pietruszka,
    1 średnia cebula,
    około 2 szklanek wody,
    300 g dowolnej kiełbasy,
    4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    5 płatów papryki konserwowej,
    sól i pieprz do smaku,
    szczypta ostrej papryki,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    szczypta kurkumy,
    1 łyżka oregano,
    1 łyżka bazylii,
    400 g makaronu spaghetti.

    Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy,myjemy i kroimy w piórka. Kiełbasę kroimy w kostkę.

    Na dużą patelnię (garnek) wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy warzywa i kiełbasę, chwilkę smażymy, zalewamy wodą i dusimy około 5 minut.

    Paprykę konserwową kroimy w kostkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i przyprawy.

    Dodajemy surowy makaron. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut. Od czasu do czasu mieszając.

    Danie gotowe. Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry garnek, to podstawa w każdej kuchni. Na jesienny obiad z garnka wybrałabym rozgrzewające mocą aromatycznych przypraw curry :)
    Curry z ananasem i liczi


    Składniki:
    1 filet z kurczaka
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 puszka ananasa krojonego
    1 puszka liczi w syropie
    1/2 cukinii
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka garam masali
    olej do dań z woka

    Przygotowanie:
    Kurczaka pokroić w kostkę, posypać garam masalą i wrzucić na rozgrzany w garnku olej, obsmażyć kilka minut i dodać pokrojona w kostkę cukinię. Całość zalać mlekiem kokosowym, dodać pastę curry, sos sojowy i gotować 5 minut. Ananasa i liczi osączyć z syropu i wrzucić do curry. gotować jeszcze 10 minut i gotowe! Podawać z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super garnek, widzę że można w nim smażyć bez przypalania, więc zrobiłabym pyszne leczo z cukinii, gdzie trzeba dużo smażyć i to każdy składnik osobno, a w dodatku jest ono idealne na jesienną porę.
    Leczo z cukinii
    kładniki


    1 kg cukinii
    pół kg kiełbasy cienkiej
    2 marchewki
    30 dkg pieczarek
    1 papryka czerwona
    3 cebule
    pieprz czarny mielony
    sól
    kucharek przyprawa w płynie
    olej do smażenia
    1. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć w garnku .
    2. Kiełbasę pokroić na półplasterki i podsmażyć w garnku.
    3. Marchewkę zetrzeć na tarku o grubych oczkach i podsmażyć w garnku.
    4. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku.
    5. Paprykę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć w garnku.
    6. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć w garnku.
    7. Na koniec przełożyć wszystkie składniki do garnka, doprawić do smaku solą, pieprzem i kucharkiem w płynie, wymieszać i jeszcze chwilę wszystko razem smażyć w tym garnku.
    Taki garnek Ballarini Lucca byłby idealny do tej potrawy.

    Elżbieta Sobejko
    sela_2100@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis w garnku :
    1.Smażymy na maśle schaby pokrojone na kawałki 2cm -5szt
    2.Dodajemy pieczarki pokrojone w kosteczki .300g
    3.Nastepnie cebula w piórka -100g
    4.Dodajemy 1.5l bulionu
    5.Całość dusimy pod przykryciem 2 godz
    6.Jak mięso jest miekkie dodajemy śmietany 12%...
    DANIE GOTOWE Smacznego .....

    OdpowiedzUsuń
  15. Garnek ful wypas akurat do smażenia brusznicy ,borówki czerwonej,która przypomina mi cudowny wypoczynek w Białogórze pełnej jagód ,brusznicy i grzybów.
    1kg brusznicy,borówki czerwonej
    25 dag cukru
    sok z 1 cytryny
    i smażymy jak nasze babcie bez polepszaczy,dasz mniej cukru masz cudowną konfiturę do mięs

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Jeśli konkurs z garnkiem do wygrania to od razu pomyślałam o chili con carne. Jest to super sycące i rozgrzewające danie. Polecam bardzo.
    Składniki:
    300 g mielonego mięsa wołowego
    3 cebule
    olej do smażenia
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów krojonych
    puszka czerwonej fasoli
    papryka
    1/2 szkl wody
    po pół łyżeczki chili, słodka papryka, oregano, sól, pieprz
    Przygotowanie:
    Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek-przesmażamy i dodajemy chili, paprykę i oregano. Smażymy przez chwilę razem mieszając. Dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy to dodajemy pomidory i wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Paprykę po wycięciu nasion kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa, gotujemy przez kolejne 5 minut. Dodajemy czerwoną fasolę i gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku.
    Natalia Mi

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w konkursie. Wszystkie propozycje są bardzo ciekawe i apetyczne. Wkrótce ogłoszenie wyników.

    OdpowiedzUsuń