.

poniedziałek, 4 września 2017

Lody jeżynowe

Jak już wcześniej wspominałam mam w ogrodzie jeżyny. A, że zbiory w tym roku są dosyć spore to jakoś trzeba je wykorzystywać. Pokusiłam się na zrobienie lodów. Robiąc w domu lody możemy zatrzymać wakacyjne smaki #MyVictorinox na dłużej. Piękny kolor i smak kusi do zjedzenia pokaźnej porcji.
























Składniki:
  • 500 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 600 g jeżyn
  • sok z pół cytryny
Przygotowanie:
Jeżyny zmiksować blenderem. Przelać na gęste sitko i przetrzeć by oddzielić ziarenka.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach wlewać powoli mleko. Na końcu wlewać wolnym strumieniem zmiksowane jeżyny. Miksujemy do połączenia się składników.
Masę przelewamy do pojemnika z pokrywką. Na wierzchu posypujemy jeżynami. Wkładamy na całą noc do zamrażarki. Przed spożyciem wyjmujemy około pół godziny wcześniej.


1 komentarz: