wtorek, 24 października 2017

Gulasz drobiowy z papryką z multicookera

Ostatnio na blogu było sporo przepisów na słodko więc dzisiaj dla odmiany coś na obiad. Pyszny gulasz z mięsa drobiowego ze sporą ilością papryki. Gulasz przygotowany w Multicooker Camry CR 6408. I tak jak w wcześniejszych przepisach kluski na parze oraz ciasto ze śliwkami urządzenie nie zawiodło.  Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.

Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM



Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 szkl bulionu
  • Przyprawy:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy cygańskiej
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 szkl kremówki 
Przygotowanie:
Piersi pokroić w kostkę doprawić solą, pieprzem wymieszać i odłożyć do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryki oczyścić z nasion i również pokroić w średniej wielkości kostkę lub paski.
Urządzenie włączyć i ustawić program "Smażenie - Fry". Rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Do cebuli dodać piersi i dalej podsmażać pamiętając by od czasu do czasu przemieszać. Dodać papryki i podsmażyć około 2-3 minuty. Wlać bulion dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Naczynie zamknąć ustawiając regulator ciśnienia w pozycji zamkniętej. Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu.


Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj.



1 komentarz: