czwartek, 23 listopada 2017

Ciasto z fasolą bez mąki

Już kilka razy piekłam to ciasto ale nigdy nie doczekało zdjęć. Tym razem upiekłam ale musiałam schować, żeby zrobić zdjęcia i podzielić się z wami przepisem. Ciasto jest bez mąki i jak pominiecie polewę będzie również bez cukru. Ciasto jest wilgotne tak jak brownie. Nie mylić z zakalcem. :)

Porcelana Bogucice z kolekcji Ibiza. 


Składniki:
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan*
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 30 ml kremówki
  • chipsy kokosowe
Przygotowanie:
Fasolę przepłukać i odsączyć na sitku.
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia z blendera kielichowego i miksujemy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do papierowej foremki 20*9 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy około 45-50 minut. 
Czekoladę z kremówką roztopić w kąpieli wodnej. Przestudzoną ale płynną czekoladą polać zimne ciasto i obficie posypać kokosowymi chipsami.
*Banan najlepszy taki mocno dojrzały gdy skórka ma już czarne plamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz