.

środa, 22 listopada 2017

Tiramisu w kieliszkach

Macie ochotę na pyszny i prosty deser? Polecam wam tiramisu. Można go zrobić w większym płaskim naczyniu i kroić w kawałki jednak ja proponuję go zrobić w kieliszkach lub małych pucharkach. Tak podanym tiramisu z pewnością zaskoczycie swoich gości.





Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 20-30 ml amaretto
  • 2 białka
  • około 15-20 podłużnych biszkoptów
  • około 300 ml espresso *
  • kakao do oprószenia 
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy espresso i schładzamy. Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Żółtka z cukrem ucieramy na puszysto tak by cukier się rozpuścił. Miksując wlewamy amaretto i dodajemy po łyżce mascarpone. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy by masa się połączyła i była jednolita i puszysta.
W kieliszkach na dnie układamy połamane na mniejsze kawałki biszkopty nasączone espresso, wykładamy warstwę masy i oprószamy kakao. Robimy kolejną warstwę i tak do wyczerpania masy. Kończymy masą i oprószamy sporą ilością kakao.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki gdyż tiramisu najlepiej smakuje schłodzone.
*Ilość espresso zależna od tego jak mocno biszkopty będą wpijać.


4 komentarze:

  1. Boskie! Uwielbiam ten deser :) Tak podany prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki apetyczny deser, mniami:)

    OdpowiedzUsuń