.

środa, 29 listopada 2017

Zupa czosnkowa z chipsem serowym

Nastały chłodne dni i wzmożony okres zachorowań. Trzeba się jakoś bronić przed chorobami więc teraz u mnie rozgrzewające dania i zupy. Dzisiaj zupa czosnkowa w trochę wersji od tej. Podałam ją z chipsem serowym i olejem rydzowym. Było pysznie. 

Porcelana Bogucice

Składniki:
  • 1 litr bulionu mięsno warzywnego
  • 15 ząbków czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 ml kremówki 30%
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • Do smaku:
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej rydzowy
  • Chipsy serowe:
  • 100 g żółtego sera 
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. 
W garnku rozgrzać olej rzepakowy dodać cebulę i chwilkę podsmażać. Cebula nie powinna się zrumienić tylko pozostać biała i szklista. Dodać czosnek, ziemniaki i całość jeszcze chwilę podsmażamy nie zapominając o mieszaniu. Wlać bulion dodać tymianek i gotować do miękkości ziemniaków. Po ugotowaniu całość zmiksować blenderem na krem. Wlać kremówkę ponownie zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Chipsy serowe:
Ser zetrzeć na dużych oczkach. Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu) i nałożyć na płasko niewielkie porcje sera. Smażyć do momentu aż ser od dołu zrobi się lekko złoty, odwrócić i podsmażyć na złoto z drugie strony. Przełożyć na ręcznik papierowy.
Do miski wlać porcję zupy czosnkowej, skropić olejem rydzowym i dodać chipsy serowe.




2 komentarze: