.

czwartek, 11 stycznia 2018

Biała kiełbasa w sosie pomidorowo warzywnym

Do tej pory biała kiełbasa kojarzyła mi się z żurkiem i Wielkanocą. Od teraz mam jeszcze jedno skojarzenie a mianowicie pyszne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą w sosie pomidorowo warzywnym. Jednak by danie smakowało należy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiełbasę bo to podstawa tego dania.
Minimum roboty maksimum smaku.

Salaterka z kolekcji Paris Porcelana Bogucice.



Składniki:
  • 4 szt kiełbasa biała parzona Hańderek
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 szkl bulionu
  • 1 łyżka konfitury z brusznicy
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Z kiełbasy zdjąć osłonki i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać cebulę, czosnek, marchewkę i podsmażyć. Przełożyć warzywa na talerz. Na patelnię dodać łyżkę masła podgrzać i dodać kiełbasę. Kiełbasę podsmażyć z dwóch stron. Dodać warzywa, konfiturę z brusznicy, pomidory z puszki,bulion oraz zioła. Wymieszać chwilę podsmażać doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ugotowanym makaronem, ryżem lub kaszą.




2 komentarze:

  1. Pierwszy raz trafiłam tutaj i nie mogę sie napatrzeć na te przepisy. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zostań na dłużej"rozgość się" szukaj inspiracji gotuj i piecz. Miło będzie jeśli pozostawisz po sobie komentarz jeśli coś wypróbujesz. Pozdrawiam

      Usuń