sobota, 6 stycznia 2018

Placki ziemniczane najlepsze

Jakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja bym się z tym nie zgodziła. My lubimy placki chrupiące z dodatkiem śmietany lub cukru. Te zbite mokre i miękkie placki to nie nasza bajka.
Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas ale dopiero dzisiaj doczekał się publikacji.

Talerz Victoria Gold Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • około 700 g obranych ziemniaków
  • 1 jajko L
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • olej kokosowy do smażenia 
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać.
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na gęste sitko delikatnie odcisnąć z nadmiaru płynu i pozostawić na sitku około 15 minut. Po tym czasie z naczynia odlać nadmiar płynu pozostawiając na dnie powstałą skrobię ziemniaczaną. Dodać do niej ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać. 
Na patelni rozgrzać pół na pół olej rzepakowy i kokosowy. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną i formować niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na złoto. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane:)Jeszcze jak są fajnie podsmażone

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak złoto, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze dodaję śmietanę -1 czubata łyżka ,majeranek z przypraw

    OdpowiedzUsuń