wtorek, 17 kwietnia 2018

Ciasto czekoladowe z polewą

To ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste.



Składniki:
  • Ciasto czekoladowe:
  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej T650
  • 300 g cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 ml gorącej wody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Cream
  • 2 jajka
  • 50 g posiekanej czekolady
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżka kakao
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Do posmarowania:
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozmieszać kawę i ostudzić.
Do jednego naczynia wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na wcześniej wysmarowanym powidłami cieście.


4 komentarze:

  1. Witam.Czekolada mleczna czy gorzka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie mleczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie ale można również dać gorzką.

      Usuń
  2. Czy musi być maka orkiszowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być można użyć samej pszennej. Jednak zachęcam do dodawania do wypieków maki orkiszowej.

      Usuń