wtorek, 5 czerwca 2018

Ciasto na oleju z jogurtem i owocami

To ciasto jest banalnie proste i można je zrobić z różnymi owocami. Można je zabrać na piknik lub wycieczki. Ciasto jest delikatne i puszyste. Na wierzchu można pokruszyć kruszonkę, posypać wiórkami kokosowymi lub oprószyć cukrem pudrem. By ciasto się udało wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szkl oleju rzepakowego
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jogurtu greckiego 
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • ok 400 g truskawek
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • ok 70 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. 
Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem. Odłożyć na około 2 godziny. Przed dodaniem do ciasta zlać nadmiar płynu dodać truskawki wsypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Jajka z cukrami ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Miksując na wolnych obrotach wlewać powoli olej. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser i dodając resztę składników mieszamy już ręcznie łopatką.
Na przemian do masy dodawać część mąki, jogurtu greckiego i delikatnie mieszamy każdą porcję. Po dodaniu i wymieszaniu wszystkich składników ciasto wylać do formy 34*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz