.

poniedziałek, 24 września 2018

Ciasto kokosowe ala bounty

Puszysty biszkopt i pyszna masa kokosowa to podstawa tego ciasta. W smaku jest wilgotne nie za słodkie jednym słowem coś idealnego dla wielbicieli kokosu.



Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 6 łyżek kopiastych mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 180 g cukru
  • 200 g masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
Przygotowanie:
Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż uzyskując dwa blaty biszkoptu.

Masa kokosowa:
Mleko kokosowe i zwykłe przelewamy do garnka wsypujemy cukier, kaszę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy wiórki kokosowe i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 3-4 minuty. Następnie dodajemy miękkie pokrojone w kostkę masło, mieszamy i gotujemy aż masło całkowicie się rozpuści.
Cały czas mieszamy by masa nam się nie przypaliła. 
Gorącą masę wylewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i odkładamy do całkowitego wystudzenia. 
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym cieniutko dżemem biszkopcie.
Gotowe ciasto odłożyć na kilka godzin w zimne miejsce. 


 

6 komentarzy: