.

niedziela, 30 września 2018

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

Czy u was to też obowiązkowy wypiek w sezonie? Ja piekę drożdżowe ze śliwkami co najmniej kilka razy w sezonie. Do tego kubek mleka, kawa lub herbata w zależności co kto lubi. Najlepsza drożdżówka jest w tym samym dniu i nie może zabraknąć chrupiącej kruszonki.


Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 250 ml mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki około 1kg
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru
Przygotowanie:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki, w kruszyć drożdże i wymieszać. Odstawić na około 10-15 min aż zrobić się rozczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera. Wbić jajko dodać żółtka, sól, cukry i rozpocząć miksowanie. Wlać rozczyn i miksować do połączenia się składników. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż składniki dobrze się połączą i będzie jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypujemy mąki. Przykrywamy misę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie śliwki przekrawamy na połówki i pozbywamy się pestek oraz przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę przekładamy do misy zagniatamy i formujemy miedzy palcami na kruszonkę. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta wkładamy do lodówki.
Blachę o wymiarach 40*30 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie na całej blaszce. Układamy śliwki skórką do dołu posypujemy kruszonką i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Blaszkę wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy temperaturę na 180 stopni. Pieczemy około 40-50 minut.
Zimną drożdżówkę możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Ala, przypomniałaś mi, że bardzo dawno nie jadłam zwykłego ciasta drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń