niedziela, 14 października 2018

Ciasto dyniowe z orzechami i ksylitolem

Z dyni można przygotować sałatki, dania obiadowe, desery ale też i pyszne ciasta. Ja ma dzisiaj dla was wersję trochę zdrowszego ciasta z dynią bo na mące orkiszowe i słodzone ksylitolem. Do tego dorzuciłam pestki dyni, orzechy włoskie i pachnący cynamon. Ciasto warte polecenia szczególnie teraz gdy sezon na dynie w pełni.




Składniki:
  • Suche składniki:
  • 240 g mąki orkiszowej T650
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta soli
  • 140 g ksylitolu
  • Mokre składniki:
  • 2 małe jajka
  • 150 g masła
  • 210 g dyni (po obraniu)
  • 70 g orzechów włoskich
  • 30 g pestek dyni
Przygotowanie:
Obraną dynię zmiksować w blenderze na puree.
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmiksować jajka z dynią wlać rozpuszczone masło i zmiksować na jednolitą masę. Dodać posiekane orzechy i pestki dyni. Wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto i równomiernie rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Zimne ciasto oprószyć zmiksowanym na puder ksylitolem.


4 komentarze:

  1. jem coś podobnego ale chętnie spróbuje tego. Zapraszam do siebie https://kochacmarzyc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia orzechy cynamon... już to czuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis moj maz jest diabetykiem wiec ciasto idealne!7

    OdpowiedzUsuń