.

środa, 3 października 2018

Kisiel jabłkowy

W tym roku jabłka obrodziły więc jakoś trzeba je zagospodarować. Kompoty zrobione ciasta już też były więc teraz przyszła pora na domowy kisiel z dużą ilością jabłek. Kisiel do zrobienia w kilka chwil a w smaku rewelacja. Co domowe to domowe.



Składniki:
  • 500 g jabłek (po obraniu)
  • 1 łyżka masła
  • 3 szkl wody
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki cukru
  • 150 ml zimnej kremówki
  • pistacje
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać jabłka, cukry i chwilkę podsmażyć. Wlać 2 szklanki wody i pod przykryciem gotować do miękkości jabłek. W 3 szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do gotujących się jabłek i mieszając doprowadzić do wrzenia.
W zależności od odmiany jabłek dosładzamy cukrem i w zależności jak gęsty chcemy kisiel możemy dolać mniej lub więcej wody.
Gorący kisiel rozlewamy do pucharków i studzimy.
Przed podaniem robimy kleks z ubitą na sztywno kremówką posypujemy drobno siekanymi pistacjami i dekorujemy jabłkiem i miętą.



6 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam desery z jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Pysznie wygląda :) To będzie mój pierwszy kisiel!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takiego, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na domowy deser

    OdpowiedzUsuń