.

wtorek, 6 listopada 2018

Tort orzechowo jabłkowy

Ten tort to istny raj na ziemi. Orzechowy biszkopt, masa jabłkowa i krem z bitej śmietany pasują do siebie idealnie. Tort jest wilgotny nawet bez ponczowania biszkoptów. Jak wiadomo do wypieków nie zawsze potrzebujemy tylko formy ale w przypadku tego tortu potrzebna była również patelnia. Miałam okazję przetestować patelnię  Fissler SensoRed i powiem wam, że jest rewelacyjna. 
Patelnia ma kilka zalet: 
Pod wpływem temperatury zmienia się kolor powłoki dzięki czemu wiemy, że patelnia ma odpowiednią temperaturę.
Pasuje do wszystkich typów kuchenek. 
W uchwycie jest otwór dzięki czemu możemy patelnię zawiesić. 
Jej brzeg umożliwia bezkroplowe wylewanie.
Patelnia jest dosyć droga ale warta swojej ceny. To jest zakup, który będzie nam służył kilka lat więc na prawdę warto zainwestować.



 



Składniki:
  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek L
  • 5 łyżek cukru
  • 130 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 0,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szkl wody 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru  
  • Bita śmietana:
  • 500 ml zimnej kremówki 30%
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 1/3 szkl wody
  • Posypka orzechowa:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić, wymieszać z mąką, kaszą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Porcjami wsypywać orzechy i delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną, wyrównać na powierzchni i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu formę przełożyć na metalową kratkę do góry dnem i ostudzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty.
Masa jabłkowa:
Jabłka pokroić w kostkę przełożyć na patelnię wlać pół szklanki wody wsypać cukier, cynamon i imbir. Całość podsmażać do miękkości jabłek. Najlepiej żeby część jabłek pozostała w kawałkach. Gdy jabłka będą już miękkie rozmieszać mąkę ziemniaczaną w pół szklance wody wlać do jabłek, zagotować i zdjąć z ognia.
W tortownicy ułożyć na dnie blat orzechowy, wylać letnie jabłka i odłożyć do ostudzenia. W tym czasie kiedy jabłka się studzą przygotować posypkę orzechową.
Orzechy grubo posiekać. Przełożyć na patelnię wymieszać z cukrem i na średnim ogniu uprażyć uważając by cukier się nie przypalił a tylko skarmelizował i oblepił orzechy. Posypkę ostudzić.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę zmiksować.
Na zimnych jabłkach rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugim blatem orzechowym i na górze rozsmarować resztę bitej śmietany. Na górze posypać posypką orzechową. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy smakuje najlepiej.


Inspiracja Klik



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie!!! Powiedziałabym, że nawet świątecznie bożonarodzeniowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik byl pyszny i latwy w przygotowaniu zapisuje do zeszytu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń