wtorek, 18 grudnia 2018

Pierniczki norymberskie

Zrobione pierwszy raz i już wiem, że będą u mnie na stałej liście wypieków bożonarodzeniowych. Ciasteczka pachnące przyprawą, miodem i najeżone sporą ilością bakali. Po upieczeniu mięciutkie wręcz rozpływają się w buzi.

Talerzyk Porcelana Bogucice

Składniki:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 15 g proszku do pieczenia 
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5 kropli olejku migdałowego
  • 130ml mleka
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 120 g rodzynek
  • opłatki
  • Lukier:
  • cukier puder
  • rum
Przygotowanie:
Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki.
Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki.
Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut.

Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy na metalową kratkę i ciepłe smarujemy lukrem.



Przepis znaleziony na fb u p. Ali Kochanowskiej z małą modyfikacją.




4 komentarze:

  1. Ale super konsystencja, będę musiała spróbować i ja!
    Pozdrawiam jak najserdeczniej i zapraszam na moją stronę Teraz moda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierniczki wyglądają cudownie, robię! :)

    OdpowiedzUsuń