tag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post2037585209360267816..comments2024-03-26T19:35:45.185+01:00Comments on Ala piecze i gotuje: Sok z czarnego bzu Ala piecze i gotujehttp://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-23784426365726261542014-09-04T13:24:57.225+02:002014-09-04T13:24:57.225+02:00Ja nie robiłam nie miałam skąd wziąć czarny bez al...Ja nie robiłam nie miałam skąd wziąć czarny bez ale moje teściowa robiła i zawsze podrzuca mi słoiczek na przeziębienie .Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14909459332795973343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-30974757825614922182014-09-04T12:10:20.455+02:002014-09-04T12:10:20.455+02:00Pyszny soczek, też zrobiłam swój bardzo go lubię:-...Pyszny soczek, też zrobiłam swój bardzo go lubię:-) samo zdrowiemysza75https://www.blogger.com/profile/08889305635492749189noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-12333562188893727802014-05-30T11:17:01.674+02:002014-05-30T11:17:01.674+02:00Taki soczek to jest coś :) ja w zeszłym roku zrobi...Taki soczek to jest coś :) ja w zeszłym roku zrobiłam zaledwie 2 słoje, ale może w tym roku uda się zrobić więcej :)<br />Pozdrawiam, <br />Olinka - Smakowy RajSmakowy Raj - Olinkahttps://www.blogger.com/profile/07282401886795140982noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-46184259422170575292013-10-15T11:02:29.124+02:002013-10-15T11:02:29.124+02:00Co znaczy krótko, ile minut pasteryzowałaś?
Wg mni...Co znaczy krótko, ile minut pasteryzowałaś?<br />Wg mnie powinnaś od zagotowania pasteryzować minimum 10 min. No i woda powinna się gotować. Myślę że powinnaś jeszcze raz je poddać pasteryzacji.Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-8236433627912727592013-10-15T10:53:13.089+02:002013-10-15T10:53:13.089+02:00o, ja właśnie dwa dni temu zebrałam owoce czarnego...o, ja właśnie dwa dni temu zebrałam owoce czarnego bzu z krzaków i wczoraj zrobiłam syrop. pierwszy raz. i cieszę się że jeszcze się załapałam na owoce, bo bałam się, że już do przyszłego roku będę musiała czekać. mam pytanie, które mnie dręczy i nie umiem sama sobie odpowiedzieć. wiem, że bez musi być poddany obróbce termicznej, żeby nie miał właściwości toksycznych. więc mój syrop zagotowałam. potem, po wlaniu do słoików i butelek, jeszcze je gotowałam, ale krótko (jako, że robiłam go ze względu na jego lecznicze właściwości, nie chciałam zbyt długo gotować, żeby wszystkiego co dobre w nim nie zniszczyć). no i żaden słoiczek ani butelka mi nie "zassały" (z dzieciństwa pamiętam, że gdy moi rodzice robili przetwory, to potem nakrętka powinna być wklęśnięta i przy stukaniu w nią palcem wydawać głuchy odgłos - no więc moje takie nie są - można je wciskać i mają dźwięczny odgłos). więc pewnie pasteryzacja się nie udała?? nie mam wielkiego doświadczenia. nie wiem, czy mogę przechowywać tak jak są (może w lodówce?), czy jeszcze raz je wstawiać do gotowania? co zrobić, żeby pasteryzacja była udana? a cukru dałam więcej niż w tym przepisie, co może mieć wpływ na przechowywanie też. bardzo proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego w temacie! MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-91084442495015099152013-10-14T22:21:08.469+02:002013-10-14T22:21:08.469+02:00moje dziecko wzmagało się 3 miesiące z katarem i k...moje dziecko wzmagało się 3 miesiące z katarem i kaszlem...wszystko już minęło po zastosowaniu syropu z czarnego bzu :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-45129428140704062012013-09-30T11:24:19.898+02:002013-09-30T11:24:19.898+02:00Ja przede wszystkim piję w okresie jesienno zimowy...Ja przede wszystkim piję w okresie jesienno zimowym.Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-11449989595068898802013-09-30T00:21:24.958+02:002013-09-30T00:21:24.958+02:00do czego jeszcze mozna uzywac ten sok ?
do czego jeszcze mozna uzywac ten sok ?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-32217857820428515242013-09-14T05:31:05.251+02:002013-09-14T05:31:05.251+02:00Oj faktycznie skarb:) Oj faktycznie skarb:) Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05437087136281010774noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-91751325920558767592013-09-13T17:51:26.380+02:002013-09-13T17:51:26.380+02:00Świetny przy przeziębieniu,na spadek gorączki:)Świetny przy przeziębieniu,na spadek gorączki:)Aguś kulinarniehttps://www.blogger.com/profile/11942445545947689133noreply@blogger.com