tag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post8948564215302004019..comments2024-03-26T19:35:45.185+01:00Comments on Ala piecze i gotuje: Chleb pytlowy z siemieniem lnianymAla piecze i gotujehttp://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-58909375296604461722015-05-30T19:55:43.772+02:002015-05-30T19:55:43.772+02:00Alu znowu piekłam ten chlebek, ale nie wiem dlacze...Alu znowu piekłam ten chlebek, ale nie wiem dlaczego ładnie wyrósł, a po włożeniu do pieca trochę opadł. Nie wiem jak by to ująć, po włożeniu do pieca chleb zrobił się na równo z foremką i wyglądał jak wyprasowany tzn z góry prosty jak blat stołu nie ma tej czapeczki którą widać na Twoich zdjęciach, a boki wyglądają jakby były bez skórki, czyli tak jak chleb w środku. Nawet widać dziurki po bokach.<br />Niektóre chleby wychodzą bez problemu z foremki, a inne dość opornie i też nie wiem co jest przyczyną. Foremki zawsze smaruję tak samo olejem. Chyba będę musiała kupić taki olej w spreju, już go miałam kilka razy i jest rewelacyjny, pozdrawiam.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-52280892208667772282015-05-12T21:54:31.271+02:002015-05-12T21:54:31.271+02:00Bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł i że smakuje...Bardzo się cieszę, że chlebek wyszedł i że smakuje. :)Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-31879962568570332172015-05-12T14:07:55.200+02:002015-05-12T14:07:55.200+02:00Dzięki za odpowiedź, chlebek wyszedł pyszny, choć ...Dzięki za odpowiedź, chlebek wyszedł pyszny, choć podczas wyrastania trochę przykleił się do folii (nie wiedziałam czy foremkę przykryć podczas wyrastania chleba, czy nie). Niedługo następny chlebek z Twojego przepisu, pozdrawiam.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-78863479613155472072015-05-11T21:59:34.838+02:002015-05-11T21:59:34.838+02:00Zaczyn jest dosyć gęsty ale on urośnie i powstanie...Zaczyn jest dosyć gęsty ale on urośnie i powstanie coś podobnego do zakwasu. To dodasz do ciasta chlebowego. Jeśli chodzi o dokarmianie zakwasu to są różne przepisy. I według tego musisz postępować. Są chleby na zakwas dokarmiany kilka godzin przed pieczeniem albo korzystasz z zakwasu z lodówki.Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-75053439149101328742015-05-11T20:43:38.364+02:002015-05-11T20:43:38.364+02:00Witam, Alinko mam pytanie, właśnie zrobiłam zaczyn...Witam, Alinko mam pytanie, właśnie zrobiłam zaczyn do tego chlebka, czy on ma być taki gęsty? bo przypuszczam że powinien urosnąć przez te 12 godz., ale mi wyszedł taki gęsty, że nie mam pewności czy urośnie (choć wstawiłam go do piekarnika z włączoną żarówką). Jeszcze chciałam zapytać o zakwas. Jeżeli mam go sporo, (oczywiście przechowywany w lodówce) czy przed następnym pieczeniem chleba muszę go dokarmić, czy może wystarczy go wyjąć z lodówki na 2 godz. żeby się ogrzał i wziąć z niego tylko tyle ile potrzeba do zrobienia chleba, a resztę znowu schować do lodówki. Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam.Basiahttps://www.blogger.com/profile/09250993579998547447noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-21461387255948022302014-11-11T23:52:10.695+01:002014-11-11T23:52:10.695+01:00Bardzo sie cieszę, jak moje przepisy tak pieknie s...Bardzo sie cieszę, jak moje przepisy tak pieknie sie sprawdzają.<br />Chleb wyszedł Ci wspaniale! <br />Bardzo ładne, pogodne zdjęcia!<br />Dziekuje za dołaczenie do lisopadowej listy "Na zakwasie i na drozdzach"wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-15344282387850844712014-11-10T18:43:14.248+01:002014-11-10T18:43:14.248+01:00Dziękuję. Z przyjemnością wzięłam udział.
Pozdrawi...Dziękuję. Z przyjemnością wzięłam udział.<br />PozdrawiamAla piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-74544478474846589392014-11-10T18:00:10.362+01:002014-11-10T18:00:10.362+01:00Ale piekny miekisz, tylko pozazdrościć :)
Dzięki ...Ale piekny miekisz, tylko pozazdrościć :)<br /><br />Dzięki za uczestnictwo w listopadowej liście <a href="http://grahamka.blogspot.com/2014/11/buki-maslane-z-suszona-zurawina-na.html#Na_zakwasie_i_na_drozdzach_XI_2014" rel="nofollow">Na zakwasie i na drożdżach</a>.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie<br />M.MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-90388161820830521952014-11-06T20:23:59.660+01:002014-11-06T20:23:59.660+01:00Piękny bochenek :)Piękny bochenek :)Magda C.http://www.brulionspadochroniarza.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-82136589785964418512014-11-04T11:48:46.567+01:002014-11-04T11:48:46.567+01:00Pyszny chlebuś:)Pyszny chlebuś:)Aguś kulinarniehttps://www.blogger.com/profile/11942445545947689133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-2069346303576190922014-11-03T14:05:07.895+01:002014-11-03T14:05:07.895+01:00domowy chleb to jest to !
już czuję jego zapach w ...domowy chleb to jest to !<br />już czuję jego zapach w całym domu :)filizanka smakowhttps://www.blogger.com/profile/12673203735178850918noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-32962362838701007632014-11-03T12:46:47.061+01:002014-11-03T12:46:47.061+01:00Ostatnio u Ciebie duzo przepisów na domowy chleb, ...Ostatnio u Ciebie duzo przepisów na domowy chleb, wszytskie smaczne, superZ Majeczką w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/09086940767606357615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-83032641992843921592014-11-03T12:31:09.081+01:002014-11-03T12:31:09.081+01:00Piękny chlebuś. Chyba muszę wrócić do pieczenia pi...Piękny chlebuś. Chyba muszę wrócić do pieczenia pieczywa :)Kasia - Ulubione Przepisyhttp://ulubioneprzepisy.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-7289787825062243312014-11-03T11:30:37.095+01:002014-11-03T11:30:37.095+01:00Dziękuję :)Dziękuję :)Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-45384148619231848012014-11-03T11:30:19.679+01:002014-11-03T11:30:19.679+01:00Krysiu a wiesz jaki był pyszny. :)
Krysiu a wiesz jaki był pyszny. :)<br />Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-85589563051715997892014-11-03T11:29:49.650+01:002014-11-03T11:29:49.650+01:00Jeśli chcesz dopiekać chleb bez foremki w ostatnic...Jeśli chcesz dopiekać chleb bez foremki w ostatnich minutach to lepiej foremkę wyłożyć papierem i spryskać olejem wtedy łatwo jest wyjąć chleb i dopiec. Ala piecze i gotujehttps://www.blogger.com/profile/04754793441076817217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-87728388629936847802014-11-03T09:31:47.568+01:002014-11-03T09:31:47.568+01:00Same pyszne pieczywo ostatnio u Ciebie;)))Same pyszne pieczywo ostatnio u Ciebie;)))z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-69133356553393993902014-11-03T08:29:38.841+01:002014-11-03T08:29:38.841+01:00Jak ja uwielbiam domowe pieczywko:) Twój chlebek p...Jak ja uwielbiam domowe pieczywko:) Twój chlebek prezentuje się doskonale, aż zgłodniałam:)Ciążowe Zachciankihttps://www.blogger.com/profile/09724170992155027945noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-21376403888028013912014-11-02T19:24:18.307+01:002014-11-02T19:24:18.307+01:00Alinko ale fajny chlebek, wygląda pysznie. Ja też ...Alinko ale fajny chlebek, wygląda pysznie. Ja też ciągle piekę i szukam nowych pomysłów na chlebek :-) pozdrawiam serdecznie :-)Kulinarna Maniusiahttps://www.blogger.com/profile/03892219445987529516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-74698615558969605142014-11-02T19:13:47.457+01:002014-11-02T19:13:47.457+01:00Alinko tak pięknie pokazłaś chlebek na zdjęciach, ...Alinko tak pięknie pokazłaś chlebek na zdjęciach, że pachnie nawet u mnie. Wygląda fantastycznie i smacznie. Ja tez uwielbiam domowy chlebek :)Krystyna Bonerhttps://www.blogger.com/profile/04430135731744195667noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4002112098202228101.post-67874205640610205572014-11-02T18:48:23.871+01:002014-11-02T18:48:23.871+01:00Alu super chlebuś do wypróbowania jutro wyjmuję za...Alu super chlebuś do wypróbowania jutro wyjmuję zakwas :) tylko nie mma już mąki typ 500 a dodam pszenną bułkową 650 :) powied zmi tym olejem papier w środku smarować po to aby ładnie odchodził chlebek? bo ja robię tak: spryskuję foremkę oliwą z oliwek obsypuję otrębami. Zapraszam do mnie :)Anonymousnoreply@blogger.com