Strony

piątek, 24 maja 2013

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Serniki to ciasta, które bardzo lubimy. Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są te z twarogu ale takiego który sami zmielimy. Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno. Z mieleniem trochę pracy i dłużej trwa przygotowanie ale za to jak smakuje. Ten sernik jest rewelacyjny, łatwy w przygotowaniu, wilgotny, nie za słodki po prostu, pyszny.


Składniki:
  • 1 kg twarógu półtłustego
  • 7  jajek
  • 80 g masła
  • 1,5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szt brzoskwinie w puszce
  • cukier puder 
Przygotowanie:
 
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić. Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać część masy serowej, posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu masę, posypać resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej.
Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min. Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem.


20 komentarzy:

  1. klasyka w najlepszym wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła kawałek takich pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam serniki z brzoskwiniami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Wiedeński sernik to jeden z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam sernik z brzoskwiniami jeden z najlepszych :) ja dodaję jeszcze piankę na wierzch :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy25 maja, 2013

    mniam, też lubię takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszny, zostaw kawałek dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda znakomicie! - tak delikatnie i kremowo

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki wysoki i puszysty! Musi być pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie się prezentuje, a dodatek brzoskwiń na pewno powoduje boski smak
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ nabrałam ochoty na to cudeńko:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny i pięknie wygląda. Piekę podobnie. I właśnie przypomniałaś mi o takim wspaniałym serniku. Jak zdążyłam się zorientować śladu po nim niema. Nie dziwię się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tego sernika używam twaróg i sama mielę. Możesz użyć ale nie gwarantuję czy będzie taki dobry.

      Usuń