Składniki:
- 1 kg twarógu półtłustego
- 7 jajek
- 80 g masła
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 1 szt brzoskwinie w puszce
- cukier puder
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić. Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową, proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie wymieszać.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli dodawać porcjami do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać część masy serowej, posypać połową pokrojonych brzoskwiń znowu masę, posypać resztę brzoskwiń i wylać resztę masy serowej.
Wyrównać masę na górze i włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik a sernik pozostawić jeszcze na 15 min. Wyjąć sernik i pozostawić do wystudzenia. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem.
klasyka w najlepszym wydaniu!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła kawałek takich pyszności:)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic tylko upiec.:)
UsuńWspaniale wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Uwielbiam serniki z brzoskwiniami!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Wiedeński sernik to jeden z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam sernik z brzoskwiniami jeden z najlepszych :) ja dodaję jeszcze piankę na wierzch :)
OdpowiedzUsuńz pianką też lubię
Usuńmniam, też lubię takie serniki :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńpyszny, zostaw kawałek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńIza już za późno,nie został nawet okruszek.:)
Usuńwygląda znakomicie! - tak delikatnie i kremowo
OdpowiedzUsuńJaki wysoki i puszysty! Musi być pyszny...
OdpowiedzUsuńświetnie się prezentuje, a dodatek brzoskwiń na pewno powoduje boski smak
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
ależ nabrałam ochoty na to cudeńko:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się,przynajmniej wirtualnie możesz.:)
UsuńPyszny i pięknie wygląda. Piekę podobnie. I właśnie przypomniałaś mi o takim wspaniałym serniku. Jak zdążyłam się zorientować śladu po nim niema. Nie dziwię się :)
OdpowiedzUsuńmożna użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńJa do tego sernika używam twaróg i sama mielę. Możesz użyć ale nie gwarantuję czy będzie taki dobry.
Usuń