Składniki:
- 20 dkg margaryna,
- 15 dkg cukier,
- 3 szt jajka duże,
- 20 dkg mąka pszenna,
- 2 łyżki mąka ziemniaczana,
- 2 łyżeczki cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka aromat waniliowy,
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
- truskawki,
- migdały słupki,
- cukier puder
Margarynę utrzeć z cukrami do białości.Dodając po jednym jajku cały czas ucieramy.Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy aromat waniliowy oraz małymi porcjami mąkę i mieszać łyżką.Masę wymieszać na jednolitą masę.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować i wysypać bułka tartą.Ciasto przełożyć do tortownicy wyrównać i na górze ułożyć umyte , oczyszczone z szypułek truskawki i posypać migdałami. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st na około 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
piękne ciacho takie lubię,ja czekam na swoje truskaweczki z ogródka
OdpowiedzUsuńTeż czekam na moje.
Usuńaż ślinka cieknie! zjadłabym nawet z połowę za jednym razem :D
OdpowiedzUsuńOj od razu połowę,no to ja zjem drugą.
Usuńale pieknie puszyste ciasto :) uwielbiam takie ....:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAlinko, śliczny truskawkowy torcik, a w połączeniu z migdałami, musi być rewelacyjny! zjadłabym taki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Tak te migdały były takie chrupiące,dla mnie idealne.
UsuńWygląda imponująco!:)
OdpowiedzUsuńaż zapachniało :)
OdpowiedzUsuńtorcik wygląda rewelacyjnie :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa akurat tych truskawek nie zamieniłabym na żadne inne owoce:)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny,cieszę się że się podoba,ale zachęcam Was do upieczenia na prawdę warto.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, jadłabym bez końca :)
OdpowiedzUsuńŚliczne to cicho......i takie proste, dzisiaj mam na niego wielką ochotę /truskawki są/
OdpowiedzUsuńTo prawda ciasto proste ale smaczne.:)
UsuńWlasnie go upieklam poprostu najlepszy proste ciasto z truskawkami jakie do tej pory probowalam, polecam.
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto z truskawkami jakie do tej pory robilam, polecam.
OdpowiedzUsuń