Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 jabłko
- 2 łyżki żurawiny suszonej Kresto
- 10 cm pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka masła
- sól ziołowa
- pieprz kolorowy
- sól
- 1 szk bulionu warzywnego
- mąka do obtoczenia
- olej
Piersi oczyścić i umyć, odciąć polędwiczki. Nożem ostrożnie zrobić kieszonkę w każdej piersi. Kieszonki napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Przyprawić z dwóch stron solą, solą ziołową i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z wszystkich stron. Podlać bulionem i dusić około 20 min.
Farsz:
Por i czosnek oczyścić, umyć i drobno pokroić. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać żurawinę, masło i całość dusić do miękkości.
to już mam jechać czy wszystko zjedzone :)
OdpowiedzUsuńprzyjeżdżaj, ale zabierz to ciasto budyniowe co będzie do kawki :)
UsuńWygląda smakowicie. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniale miesko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z żurawiną! Ja też chcę się wprosić na obiad :)
OdpowiedzUsuńpycha, z takim farszem broni się pierś kurczacza, która sama z siebie jest dla mnie za sucha
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, z tym farszem pierś jest bardziej soczysta.
Usuńświetny pomysł bardzo lubię połączenie kurczaka i żurawiny:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny farsz z dodatkiem żurawiny. Z pewnością zaostrza smak kurczaka. Chętnie wypróbuję takie połączenie składników. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię po wypróbowaniu.
UsuńTakiej wersji jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTakie mięsko to bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńŁadne i smaczne, dobry obiadek:)
OdpowiedzUsuń