Strony

czwartek, 17 października 2013

Torcik cukiniowy

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie.



Składniki:


  • 3 jajka
  • 0,5 szk cukru
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szk mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku
  • 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso
  • 200 g startej cukinii
  • dżem brzoskwiniowy (280 g)
  • galaretka brzoskwiniowa
  • 200 ml kremówka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt śmietan fix
Przygotowanie:

Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.



10 komentarzy:

  1. Jak pięknie ozdobiony! Z bitą śmietaną smakuje z pewnością wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle piękny i udany wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z cukinią jeszcze nigdy nie jadła, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam wg przepisu Wachowicz ale wyszedł zakalec, tym bardziej podziwiam Twoje, w dodatku ładnie udekorowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda prześlicznie :) Z cukinią jeszcze ciasta nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny i smakowity.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mnie ciekawi to danie z cukinią. Na pewno jest to sposób na zaciekawienie gości !

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda na prawdę apetycznie! a jeszcze jest cukiniowy! no już jestem jego fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Slicznie wyglada :) Musialo byc smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam, ciasto ładnie wyrosło ,jest puszyste i lekko wilgotne .Bardzo dziękuję za dobry przepis. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń