Składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szk cukru
- 0,5 szk cukru cynamonowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 szk mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku
- 0,5 szk oleju rzepakowego Rapso
- 200 g startej cukinii
- dżem brzoskwiniowy (280 g)
- galaretka brzoskwiniowa
- 200 ml kremówka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szt śmietan fix
Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec około 40 min. Piec do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem (odłożyć 3 łyżki dżemu na górę). Wierzch posmarować odłożonym dżemem. Wylać tężejącą galaretkę i odłożyć do stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Górę torciku udekorować bitą śmietaną. Galaretkę przygotować w 400 ml wody. Jeśli używamy tortownicy metalowej spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Jak pięknie ozdobiony! Z bitą śmietaną smakuje z pewnością wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle piękny i udany wypiek:)
OdpowiedzUsuńz cukinią jeszcze nigdy nie jadła, apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńrobiłam wg przepisu Wachowicz ale wyszedł zakalec, tym bardziej podziwiam Twoje, w dodatku ładnie udekorowane!
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie :) Z cukinią jeszcze ciasta nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny i smakowity.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńBardzo mnie ciekawi to danie z cukinią. Na pewno jest to sposób na zaciekawienie gości !
OdpowiedzUsuńwygląda na prawdę apetycznie! a jeszcze jest cukiniowy! no już jestem jego fanką :)
OdpowiedzUsuńSlicznie wyglada :) Musialo byc smacznie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, ciasto ładnie wyrosło ,jest puszyste i lekko wilgotne .Bardzo dziękuję za dobry przepis. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń